Deutsche Welle: Intervenția României a zădărnicit tentativa Rusiei de a băga Chișinăul în întuneric

Deutsche Welle: Intervenția României a zădărnicit tentativa Rusiei de a băga Chișinăul în întuneric
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mihai Karaush

Autoritățile din Republica Moldova au apelat la „contractele de avarie” pe care le au cu România pentru a echilibra sistemul energetic al țării, în condițiile în care separatiștii de la Tiraspol au redus masiv livrările de energie către Chișinău, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

„Intervenția României a zădărnicit tentativa Rusiei de a băga Chișinăul în întuneric”, spune Deutsche Welle

Curentul românesc livrat în condiții de avarie (între 190 și 348 euro/MWh) costă de cinci ori mai mult decât tarifele achitate de locuitorii țării de pe malul estic al Prutului. El vine să se adauge livrărilor românești care, din 14 octombrie, acoperă 30% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova la un preț de 90 de euro/MWh. România a preluat sarcina în condițiile în care Ucraina a sistat livrările din cauză că infrastructura sa energetică a fost bombardată de trupele ruse.

Invocând deficitul de gaze naturale, centrala din Transnistria a redus livrările semnificativ livrările către Chișinău. Așa-zisele autorități de la Tiraspol au anunțat „stare de urgență economică” în regiunea transnistreană din cauza deficitului de gaze.

Centrala de la Cuciurgan asigură marți doar 38% din necesarul de curent al Chișinăului, a precizat marți directorul companiei Energocom a Republicii Moldova, Victor Bînzari. Contractul dintre cele două părți obliga furnizorul să acopere 70% din necesarul de energie electrică de pe malul vestic al Nistrului până la finalul lunii octombrie.

Consumatorii au fost îndemnați să economisească energie pe cât posibil. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat luni seară Consiliul Suprem de Securitate al țării.

„Republica Moldova se confruntă, în această perioadă, cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa și felul în care vom trece de iarna care vine depinde de noi toți”, a declarat Maia Sandu, după ședința CSS.

Ea a solicitat guvernului să introducă un set de acțiuni obligatorii pentru toate instituțiile publice pentru monitorizarea continuă și reducerea consumului de electricitate.

Despre deficitul de curet a vorbit și prim-ministrul Natalia Gavrilița, care susține că acesta este provocat de acțiunile militare din Ucraina. Potrivit premierului de la Chișinău, autoritățile caută soluții pentru a asigura energie.

„Toate instituțiile statului lucrează ca să accesăm volume comerciale adiționale, la un preț rezonabil pentru consumatori. Ca să trecem cu bine, avem nevoie de implicarea fiecăruia – să fim cumpătați și mai disciplinați energetic”, a spus Natalia Gavrilița.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`