Lumea încă are nevoie de ţiţeiul din Rusia pentru aprovizionarea pieţei, în pofida plafonării preţului, iar „un nivel de petrol rusesc de 80% – 90% este încurajator” pentru a face faţă cererii, a afirmat marţi Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), relatează Reuters, citat de Agerpres.
Încă nu au fost stabilite detaliile privind plafonarea preţului petrolului rusesc, a explicat Birol la „Săptămâna internaţională a energiei”, care se desfăşoară la Singapore.
Plafonul este menit să limiteze veniturile Moscovei din petrol, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti, scrie Reuters.
Deşi pot fi exploatate cantităţi imense din rezervele strategice de petrol în eventualitatea întreruperii livrărilor, nu este discutată în prezent o altă punere în circulaţie a rezervelor strategice, a explicat şeful IEA.
De asemenea, Birol a declarat că IEA se aşteaptă la majorarea capacităţilor de energie regenerabilă la aproape de 400 gigawaţi în 2022, un avans de 20% faţă de 2021.
Multe ţări europene şi din alte regiuni accelerează instalarea capacităţilor de energie regenerabilă, reducând procesele de obţinere a licenţelor şi permiselor, pentru a înlocui gazele ruseşti, susţine Birol. IEA se aşteaptă ca în 2023 consumul de petrol să crească cu 1,7 milioane bpd.