Invitat la emisiunea Talk B1TV, Anton Hadar, președintele sindicatului Alma Mater a declarat: „Sărăcirea ne afectează pe toți. Am tras un semnal de alarmă în legătură cu nivelul redus al salariilor din privat și din zonele bugetare.”
„Se pregătesc să crească salariul minim la 3.000 de lei, deci vom deveni un stat cu 3,4 milioane de salariați la minimul pe economie, cu 3.000 de lei, vom deveni un stat care are, care va avea 57,7% dintre salariați cu minimul pe economie, asta înseamnă că oamenii nu vor avea resurse pentru a se descurca, pentru a avea un trai decent. Trebuie să vedem ce putem face, sunt deja foarte mulți oameni care trăiesc doar cu acești 3.000 de lei impozitabili, adică cu 1873 de lei în mână.” – adăugat Hadar.
Protestul anti-sărăcire a adunat joi, în fața sediului Guvernului, mii de persoane. La apelul confederației sindicale „Cartel Alfa”, oamenii au mărșăluit prin București, cerând majorări de salarii și pensii, dar și demisia ministrului Energiei, considerându-l pe Virgil Popescu responsabil de actuala criză.
Sindicaliștii revendică o creștere a salariului minim pe economie ”la un nivel care să asigure traiul decent pentru români”, dar și plafonarea prețurilor la energie ”care vor bloca bugetul oricărei familii din România în iarna 2022-2023”.
Încă dinainte ca protestatarii să ajungă la Cotroceni, vineri, președintele Klaus Iohannis a transmis că se impune corelarea salariilor „într-un fel rezonabil” cu inflația crescândă.
Și pensiile ar trebui să se majoreze cu rata inflației, spunea joi, Klaus Iohannis după protestele sindicatelor. La aproape o oră după declarația președintelui, premierul Nicolae Ciucă a anunțat, din județul Dolj, că pensile vor crește cu 15%.
Liderii sindicatelor din România au avertizat că s-ar putea ajunge la grevă generală dacă doleanţele din lista de revendicări nu vor fi rezolvate.