Ordonanța de plafonare a prețului lemnului de foc este o intervenție foarte brutală în piață, care a aruncat în aer mecanismul de formare a prețului, a declarat Cătălin Tobesc, președinte la Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, sâmbătă, la „Special B1” cu Nadia Ciurlin.
Întrebat despre situația din piață, președintele Prolemn a spus: „Ordonanța de plafonare a prețului lemnului de foc este o intervenție foarte brutală în piață, care pur și simplu a aruncat în aer mecanismul de formare a prețului. Ca orice plafonare, nu există un preț unic care să acopere întregul mecanism de formare a prețului, însemnând de la pădure, unde întâlnim lemnul, pe picior, după exploatare, unde ajunge la un drum auto forestier, de acolo este transportat, trece printr-un depozit, unde este sortat, despicat”.
„Ca să ajungă în zonele din sud, unde este deficit mare de resursă de lemn, acest lemn poate să fie transportat poate 200 sau chiar 300 de kilometri, până la Constanța sau la Galați, sau la Brăila, sau în Giurgiu și Teleorman. Acolo trece din nou printr-un depozit, o manipulare, apoi sunt costuri de distribuție. Nu există un preț unic care să fie valabil”, a adăugat el.
Cătălin Tobescu susține că, „întotdeauna, în zona de câmpie, lemnul de foc a fost mai scump cu cel puțin 250 de lei față de zona de munte”.
„Nici măcar anul trecut, când nu era niciun fel de problemă, lemnul de foc nu a fost 400 de lei în zona de câmpie, a fost cel puțin 650 – 700 de lei, deci pur și simplu acest preț de 400 de lei pe metru cub este un preț artificial care, bineînțeles, așa cum ați arătat în documentarea dumneavoastră, a creat blocaje, blocaje care noi sperăm să fie eliminate cât mai repede, pentru că dacă blocajele acestea persistă, cu siguranță se va ajunge la o situație cu adevărat… Acum este o criză artificială, lemnul bineînțeles că nu a dispărut, numai că este blocat pe tot acest lanț de distribuție”, a continuat Tobescu.