Soprana Mariana Nicolesco a încetat astăzi din viață, la vârsta de 73 de ani / Câteva repere ale carierei sale

Soprana Mariana Nicolesco a încetat astăzi din viață, la vârsta de 73 de ani / Câteva repere ale carierei sale
Foto: Captură de ecran YouTube

Marea soprană Mariana Nicolesco a decedat la vârsta de 73 de ani, într-un spital din București, potrivit informațiilor transmise în urmă cu scurt timp de TVR.

Conform informațiilor furnizate de Academia Română, un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, ea este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.

Aceasta s-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, pe 28 noiembrie 1948. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, după care s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană, potrivit agerpres.ro.

Mariana Nicolesco, o viață dedicată scenei

Soprana a câștigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, acolo unde a studiat cu Jolanda Magnoni, pentru ca mai apoi să lucreze împreună cu Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf.

A urmat Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la vremea respectivă, cunoscând astfel faima internațională, conform www.darclee-voice-contest.com.

Cu un vast repertoriu muzical, de la baroc la contemporan, cu o admirație de neegalat pentru stilul Belcanto şi pentru compoziţiile lui Mozart şi Verdi, regretata soprană a susținut de-a lungul vieții numeroase concerte pe marile scene ale lumii.

Debutul său a avut loc în anul 1982, la Teatrul Scala din Milano, în premiera mondială a operei „La Vera Storia” de Luciano Berio, fiind protagonistă apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte.

Ulterior, a avut o prestație demnă de admirat Metropolitan Opera din New York, la München, Viena, Paris, Hamburg, Roma, Chicago, Barcelona, Dresda, Tokyo, la Festivalul de la Salzburg şi la Rossini Opera Festival de la Pesaro, precum şi la Rio de Janeiro, Pretoria, Caracas, Toronto, San Francisco. Vocea sa a cucerit inimile publicurilor din marile săli de concerte de la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma, sau cele de la Amsterdam şi Viena, Marea Sală a Conservatorului din Moscova.

Mariana Nicolesco, o voce de neegalat

De-a lungul carierei, aceasta a cântat sub bagheta unor dirijori de renume, precum Thomas Schippers, Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Colin Davis sau Alberto Zedda şi a colaborat cu regizori precum: Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Luca Ronconi, Giorgio Strehler, Jean-Pierre Ponnelle, Patrice Chereau, Jonathan Miller, potrivit informațiilor transmise de sursa citată anterior.

Mariana Nicolesco a revenit în România după 21 de ani de absenţă, făcându-și simțită prezența, pentru prima dată, în faţa publicului românesc, pe o scenă la Ateneul Român, în iunie 1991, alături de orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta lui Cristian Mandeal.

De asemenea, soprana a creat la New York şi la Bucureşti fundaţiile internaţionale Ateneul Român.

Mariana Nicolesco, membră de onoare a Academiei Române

Mariana Nicolesco a fost aleasă membră de onoare a Academiei Române pe 31 mai 1993, fiind delcarată Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi.

A fost decorată în Franţa cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, precum şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer.

Pe data de 21 noiembrie 2005 i-a fost conferit înaltul titlu de Artist al UNESCO pentru Pace, de directorul general Koikiro Matsuura, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Paris.

În anul 2008, Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat sopranei Mariana Nicolesco, la Ateneul Român din Bucureşti, Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia.

Un an mai târziu, în 2009, la Opera Naţională din Bucureşti, au avut loc premierele absolute pentru România cu Parisina d’Este şi cu Gemma di Vergy de Gaetano Donizetti, reprezentaţii coordonate de Mariana Nicolesco ca şi în Salonul de Muzică al Castelului Peleş din Sinaia şi în cadrul Festivalului Darclée.

Nu în ultimul rând, Mariana Nicolesco a fost desemnată de revista Capital „Numărul Unu” în topul femeilor de succes din România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`