Cland de interlopi din România: jefuiau, ca în filme, zeci de azile de bătrâni în Spania. Apoi topeau aurul și îl trimiteau peste graniță

Cland de interlopi din România: jefuiau, ca în filme, zeci de azile de bătrâni în Spania. Apoi topeau aurul și îl trimiteau peste graniță
Sursa foto: Freepik

Poliția a arestat în Madrid doi hoți dintr-un clan nomad plecat din România care au jefuit 38 de aziluri de bătrâni din Spania. Infractorii furau în special bijuterii din aur pe ulterior le topeau iar lingourile le trimiteau rudelor de acasă. Cei doi erau deja căutați pentru nelegiuiri în Germania și România și au fost prinși printr-o operațiune complexă.

Grupul infracțional a făcut un raid al azilurilor de bătrâni iberice: au jefuit 38 de instituții de îngrijire a vârstnicilor, conform Știri Diaspora. Lingourile de aur au fost trimise ulterior, prin diferite metode specifice, în România

Conform sursei amintite, operațiunea „Kosmima” a fost costisitoare și a fost pusă la punct de investigatorii Gărzii Civile din Lugo; a început în luna noiembrie a anului trecut, după trei jafuri ale unor aziluri situate în orașele Quiroga, Guntin și Ferreira de O Valadouro din Lugo.

Clanul opera și în Franța și voia să se extindă în Portugalia.

Modul de operare: ca în filmele cu mafioți

Anchetatorii relatează că cei doi spărgători au dezactivat sistemul de iluminat din exteriorul locuințelor pentru a pătrunde în interior prin ferestrele de acces ale unor birouri. Mergeau la fix: foloseau un obiect pe post de pârghie iar după ce intrau prin efracție vizau seifurile rezidenților: banii, bijuteriile sau documente personale.

Planificau fiecare jaf din timp pentru a evita controalele. În plus, transferurile de la locul de reședință nu erau ușoare, hoții deplasându-se cinci zile pe săptămână. Aceștia au folosit însă vehicule de aceeași marcă și model împrumutate de la persoane care nu cunoșteau la ce erau folosite vehiculele.

Aceste jafuri repetate au provocat o adevărată panică în rândul populației, pacienților și cadrelor medicale din zona instituțiilor sparte de nomazi. Potrivit Știri Diaspora, clanul infracțional acționa în special în orașele Mejorada del Campo și Getafe: se deplasau în zonele respective pentru a comite jafurile, parcurgând sute de kilometri într-o singură zi iar după ce se întorceau cu prada, topeau bijuteriile la domiciliul unuia dintre hoți, unde respectivul improvizase o turnătorie.

Ancheta evidențiază mobilitatea acestei bande: șofau în Franța și Belgia pentru obținerea de informații despre locurile vizate pentru jafuri, ajungând să parcurgă chiar și 1.200 de kilometri într-o singură zi.

În apropierea reședințelor, interlopii urmăreau din interiorul vehiculului măsurile de securitate, programul medicilor, prezența poliției și factorii externi din jurul reședințelor.

Își luau diferite măsuri de siguranță pentru a nu atrage atenția: parcau mașina închiriată la câțiva kilometri distanță de locul jafului pentru a nu trezi suspiciuni. Se deplasau pe jos către clădirile jefuite unde forțau ferestrele cu ranga în dreptul birourilor directorilor, unde se aflau seifurile, menționează publicație din diaspora.

Jafuri de 200.000 euro

Prima fază a misiunii de anihilare a jafurilor amintite, precizează sursa citată, a avut loc vinerea trecută în orașul Getafe (Madrid) după ce au fost arestați în flagrant – când reveneau de la o spargere din provincia Granada -doi nomazi din România, în vârstă de 33 și 42 de ani. La percheziția mașinii, ascunși în cinci șosete, în spatele consolei centrale a mașinii, au fost găsite banii și bijuteriile jefuite dar și telefoanele pe care conversaseră în timpul jafului.

Profitul raportat în urma jafurilor se ridică la o valoare totală de aproximativ 200.000 de euro.

Pentru a comunica, hoții au folosit numere de abonat cu cartele pe numele unor persoane care nu aveau legătură cu grupul, limitând apelurile primite și efectuate între cei doi atacatori, ceea ce ar fi făcut inițial imposibilă identificarea lor directă.

Șase jafuri din șate zile ale unei săptămâni

Înainte de începerea verii, nomazii infractori au jefuit locuri aflate la distanțe lungi unele de altele: Lérida, Zaragoza, Sevilla, Malaga sau Ciudad Real. Ulterior, s-au dus cu familiile lor în estul Spaniei, în vacanță, reluându-și jafurile în septembrie.

În cadrul perchezițiilor, doar într-o casă din Toledo, agenții au reușit să confiște 24.230 de euro, bijuterii, inclusiv trei ceasuri de lux, o colecție de bancnote și monede din diferite țări iar într-o altă locuință a fost găsit un atelier de topit aurul, compus dintr-un cuptor de topit, o trusă de testare a aurului de 9, 14 și 18 carate, o trusă de bijutier, două cântare de precizie și instrumente de lucru, dispozitive informatice, inhibitori de frecvență și dispozitive de urmărire, precum și documente ale unor terți din afara grupului, menționează Știri Diaspora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`