UPDATE // Compania Tinmar Energy a transmis un drept la replică în care precizează că societatea este supusă unui control ANAF, dar acesta nu este finalizat, nu a fost transmis societăţii nici un proces verbal de control. Vezi AICI dreptul la replică integral.
Criza din energie a dat naștere unor nou “băieți deștepți”, care exportă profitul către firme paravan și cer subvenții de la stat, așa rezultă în urma unei anchete ANAF asupra Tinmar Energy SA, cel mai mare trader privat de energie electrică.
Compania este acuzată de Fiscul român că a făcut profituri uriașe de pe urma crizei. Tinmar Energy vinde către o firmă-paravan energia electrică la un preț mai scăzut de pe piață și își diminuează artificial profitul, scrie newsweek.ro.
În schimb, Lord Energy SRL, firma-paravan, revinde energia la prețul pieței și contabilizează profitul.
Potrivit ANAF, Lord Energy SRL a fost proiectată special, în acest an, pentru această schemă financiară, astfel încât să permită companiei afiliate Tinmar Energy să primească subvenții de la stat.
Banii publici acoperă diferența dintre prețul energiei electrice achiziționate din piață de Tinmar Energy și prețul subvenționat de către stat.
Traderul cumpără energia electrică la preț ridicat de pe piața PZU (Piața pentru Ziua Următoare), unde sunt prețuri foarte mari și unde jucătorii ar trebui să se cumpere doar cantități mici de energie electrică.
Tinmar Energy SA denunță contractele de furnizare a energiei electrice cu o serie de consumatori și se retrage și poziția de furnizor de ultima instanță – piața unde sunt preluați toți consumatorii care rămân fără un furnizor de energie electrică.
“Vă înaintăm alăturat un raport privind verificările efectuate la societățile Tinmar Energy SA și Lord Energy SRL cu privire la tranzacțiile cu energie electrică efectuate de aceste societăți în perioada 2021-iulie 20-2022. În urma controalelor efectuate la cele două societăți au fost constatate următoarele: există indicii rezonabile privind apartenența societății Lord Energy SRL la același grup de societăți afiliate/controlate cu/de societatea Tinmar Energy SA; livrările de energie electrică de către Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL au început în luna aprilie 2022, data de intrare în vigoare a Ordonanței nr. 27/18.03.2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei; practicarea de către Tinmar Energy SA a unor prețuri de vânzare diminuate față de prețul de pe OPCOM-PZU în relația cu clientul Lord Energy SRL a condus la un transfer de profit de la Tinmar Energy SA către Lord Energy SRL și la creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice de pe PZU, respectiv la diminuarea profitului societății Tinmar Energy SRL; creșterea costurilor cu achiziția energiei electrice în cazul societății Tinmar Energy SA a avut ca efect și calcularea unei subvenții mai mari de primit de la bugetul de stat”, se arată într-o notă de control a ANAF.
Potrivit newsweek.ro, Tinmar Energy SA este deținută în proporție de 79% de Martin Oil Energy SRL, restul acțiunilor fiind deținute de Victory Executive SRL, directorul fiind omul de afaceri Augustin Oancea care este și administratorul celor două companii.
Principalul obiect de activitate al companiei este comercializarea energiei electrice.
Augustin Oancea deține 98,7% din Martin Oil Energy SRL în timp ce fratele său deține 100% din Victory Executive SRL.
Lord Energy SRL este deținută 100% de o companie off-shore, Zetolia Limited Cipru.
Administratorul Lord Energy SRL, Paul Rozvan Boacă și directorul societății Munteanu Cătălin, au avut/au calitatea de angajați ai Tinmar Energy SA: primul fiind chiar reprezentant comercial al Tinmar Energy din 12.09.2022 iar al doilea a fost inginer electroenergetic la Tinmar Energy în perioada 2015-2017.
Actualul director economic al Tinmar Energy SA, Adela Popescu, a fost director economic al Lord Energy timp de cinci ani în perioada 2008-2013.
Mai mult, acționarul majoritar al Tinmar Energy, Augustin Oancea, a fost administrator al Lord Energy SRL timp de un an între august 2008 și iulie 2009.
Lord Energy a avut la înființare denumirea de Tinmar Trade SRL și a fost administrată de Mar-Tin Consulting&Management SRL reprezentată de Augustin Oancea.
Conform Registrului Comerțului, Tinmar Energy SA a avut un punct de lucru la adresa unde figurează sediul Lord Energy SRL pe Calea Victoriei în București.
Actualul director de vânzări al Tinmar Energy SA, Mihai George, a deținut funcția de director general la Lord Energy SRL timp de trei ani, între decembrie 2010 și iunie 2013.
Conform datelor inspectorilor ANAF, Tinmar Energy a achiziționat în 2020-2021 energie electrică de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) la prețuri între 244 și 398,5 lei/Mwh.
Compania deținută de Augustin Oancea cumpărase însă cea mai mare parte a energiei electrice de pe piața OPCOM – 924 milioane lei – următorul client fiind la mare distanță CEO cu energie achiziționată de 243 milioane lei.
Printre cei mai mari clienți ai Tinmar au fost anul trecut Automobile Dacia , TMK Reșița, Electrificare CFR SA și Cuprumin Abrud. Profitul companiei a fost de 137 milioane lei la venituri totale de 4,7 miliarde lei.
Lord Energy SRL nu a cumpărat deloc energie electrică în 2021. În 2022, Tinmar Energy SA cumpără masiv energie electrică de pe piața PZU a OPCOM, 2,7 miliarde lei la prețuri cuprinse între 999 și 1838 lei/Mwh.
Spre comparație, compania lui Oancea a mai cumpărat în acest an energie electrică de la CEO în valoare de 139 milioane lei la prețuri cuprinse între 280 și 583 lei/Mwh, prețuri de trei ori mai mici decât cele de pe PZU.
Din energia electrică cumpărată de pe piața OPCOM în valoare de 2,7 miliarde lei, Tinmar Energy SA îi revinde companiei paravan, Lord Energy SRL, energie electrică în valoare de 1,75 miliarde lei.
Aceasta din urmă își crește profitul la 151 milioane lei la șase luni din 2022 față de un profit de doar 1,75 milioane lei pe tot anul 2021.
Veniturile SRL-ului paravan la șase luni au explodat la 1,57 miliarde lei, o creștere de 89,5 ori față de perioada similară a anului trecut. “Creșterea se datorează veniturilor obținute de societate din vânzarea pe OPCOM-PZU, la prețurile pieței, a energiei electrice achiziționate anterior de Tinmar Energy SA, la prețuri diminuate față de prețul pieței”, arată în aceeași notă de control inspectorii ANAF.
Lord Energy SRL a cumpărat 99% din energia, pe care a tranzacționat ulterior doar de la Tinmar Energy SA.
În același timp, Tinmar Energy SA a înregistrat pierderi din aceste tranzacții iar în plus a cerut pe diferența de preț subvenția de la stat în valoare de 320 milioane lei.