Europa se îndreaptă spre o iarnă neobișnuit de caldă deși cu un decembrie rece – spun meteorologii

Europa se îndreaptă spre o iarnă neobișnuit de caldă deși cu un decembrie rece - spun meteorologii
(FOTO: Pixabay)

Europa se confruntă cu o probabilitate mai mare decât de obicei de a avea o perioadă de vreme rece înainte de sfârșitul anului, dar iarna în general va fi probabil mai caldă decât media, a declarat, joi, meteorologul continentului.

Există în continuare o șansă semnificativă de apariție a unei situații de blocaj, care poate duce la temperaturi scăzute

Temperaturile din această iarnă vor fi cruciale pentru proprietarii de locuințe îngrijorați de costul record al încălzirii locuințelor și pentru factorii de decizie politică europeni care încearcă să evite raționalizarea energiei.

„Considerăm că iarna va fi mai caldă decât de obicei”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, care produce prognoze sezoniere pentru Centrul European pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF).

„Cu toate acestea, există în continuare o șansă semnificativă de apariție a unei situații de blocaj, care poate duce la temperaturi scăzute și vânt slab deasupra Europei”, a declarat el pentru AFP, în timp ce serviciul a publicat o actualizare lunară a previziunilor sale.

O configurație de blocaj în timpul iernii poate aduce vreme stabilă, adesea fără vânt, însoțită de temperaturi scăzute.

„Acest lucru era mai degrabă valabil în luna noiembrie, dar acum pare să existe o probabilitate pronunțată a unei perioade de frig în decembrie”, a spus Buontempo.

Iarna europeană se așteaptă să fie mai caldă decât de obicei din cauza fenomenului meteorologic global „La Nina”, care este legat de răcirea temperaturilor de suprafață în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial.

„Știm că, într-un an La Nina, ultima parte a iernii europene tinde să favorizeze vânturile de vest, deci călduroase și umede”, a spus Buontempo.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`