Rusia anunță că l-a identificat pe organizatorul atacului de pe podul din Crimeea

Rusia anunță că l-a identificat pe organizatorul atacului de pe podul din Crimeea

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) anunță că l-a identificat pe organizatorul „atacului terorist” de pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeea de Rusia.

Șeful Serviciilor de informații miliare ale Ucrainei ar fi cel incriminat

Conform investigațiilor făcute de FSB, cel incriminat pentru această lovitură din Crimeea este Kirill Budanov, șeful serviciilor de informații militare ale Ucrainei, anunță agenția de presă de stat rusească TASS.

De asemenea, FSB anunță că explozibilii au fost livrați din Odesa prin Bulgaria, Georgia și Armenia. „Serviciul Federal de Securitate, împreună cu Comitetul de Investigații, a stabilit că organizatorul atacului terorist de pe Podul Crimeei a fost Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, șeful acesteia, Kirill Budanov, angajați și agenți”, anunță autoritățile din Rusia.

FSB a reținut opt complici în pregătirea atacului. „În prezent, cinci cetățeni ai Rusiei, trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea infracțiunii, au fost reținuți în cadrul cauzei penale”, a precizat FSB.

FSB a reconstituit ruta explozibilului

În total, în prezent au fost identificați cel puțin 12 complici la pregătirea atacului terorist. Kremlinul mai anunță că în perioada 29 septembrie – 3 octombrie, la terminalul Transalliance din Erevan, marfa a fost vămuită în conformitate cu normele EurAsEC, documentele au fost înlocuite, după care expeditorul era deja GU AR GROUP LLC (Republica Armenia, Alaverdi), iar destinatarul era Lider LLC (Moscova).

Ulterior, la 4 octombrie, marfa a trecut frontiera ruso-georgiană la punctul de control Upper Lars cu un camion înmatriculat în Georgia, iar la 6 octombrie a fost livrată și descărcată la depozitul angro din Armavir, în Teritoriul Krasnodar.

Putin avertizează Ucraina că va răspunde dur în cazul unor alte atacuri ca cel asupra podului din Crimeea, sursă foto: captură YT

Cu ajutorul lui Solomko, al cetățeanului ucrainean Volodymyr Vasilievici Zlob, născut în 1987, și al altor cinci ruși identificați, la 7 octombrie, documentele pentru încărcătură au fost modificate din nou, expeditorul a fost indicat LLC „TEK-34” (Ulyanovsk), iar destinatarul a fost o companie inexistentă din Crimeea.

În aceeași zi, paleții au fost încărcați într-un camion de către cetățeanul rus Makhir Yusubov, născut în 1971, care a plecat spre Simferopol, iar pe 8 octombrie, la ora 06:03, ora Moscovei, a avut loc o explozie în timp ce se deplasa pe podul din Crimeea.

După cum se notează în FSB, „controlul asupra mișcării încărcăturii de-a lungul întregului traseu și contactele cu participanții la schema de transport criminal a fost efectuat de un angajat al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, care s-a prezentat ca ‘Ivan Ivanovici'”.

Bulgaria neagă orice implicare în explozia de la podul din Crimeea

„În prezent, cinci cetățeni ai Rusiei, trei cetățeni ai Ucrainei și Armeniei, care au participat la pregătirea crimei, au fost reținuți în cadrul unui dosar penal.

Ancheta privind atacul terorist continuă. Toți organizatorii și complicii acestuia, inclusiv cetățenii străini, vor fi trași la răspundere în conformitate cu legislația rusă”, au adăugat rușii.

Guvernul bulgar a negat orice legătură cu camionul care a explodat sâmbătă pe podul Kerci, care leagă peninsula ucraineană Crimeea, după ce o investigaţie rusă a indicat că vehiculul ar fi venit din Bulgaria.

„Bulgaria nu are nicio complicitate cu pregătirea exploziei pe podul din Crimeea. Şi nici nu a fost prezentată oficial de partea rusă o astfel de acuzaţie”, le-a declarat jurnaliştilor premierul interimar Galab Donev, transmite EFE, citată de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)