China se uită la războiul din Ucraina pentru a dezvolta strategii de război hibrid împotriva Taiwanului, spune un oficial de top din sectorul securității taiwaneze

China se uită la războiul din Ucraina pentru a dezvolta strategii de război hibrid împotriva Taiwanului, spune un oficial de top din sectorul securității taiwaneze
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Lan Hongguang

China observă războiul din Ucraina pentru a dezvolta strategii de „război hibrid” împotriva Taiwanului, insclusiv prin folosirea dronelor și a presiunii psihologice, a declarat un oficial taiwanez de rang înalt din sectorul de securitate, potrivit Sky News.

Taiwanul a studiat cu atenție lecțiile războiului din Ucraina pentru a înțelege cum ar trebui să reacționeze în eventualitatea în care China – care revendică insula guvernată democratic – amenință vreodată să folosească forța pentru a-și impune intențiile.

În luna august, China a executat exerciții militare în jurul insulei pentru a-și exprima nemulțumirea față de vizita efectuată acolo de președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și a menținut în continuare activitățile militare – dar la un ritm redus.

Chen Ming-Tong: China se uită la războiul din Ucraina pentru a dezvolta strategii de război hibrid împotriva Taiwanului

Vorbind în parlament, directorul general al Biroului de Securitate Națională din Taiwan, Chen Ming-tong, a spus că și Beijingul se uită cu atenție la evenimentele din Ucraina.

„În acest an, armata comunistă a împrumutat din experiența războiului Rusia-Ucraina pentru a dezvolta `război hibrid` împotriva Taiwanului și pentru a-și consolida antrenamentul de luptă și pregătirea împotriva inamicilor puternici”, susține oficialul taiwanez.

În urma exercițiilor din august, China și-a extins „zona gri” și activitățile hibride împotriva Taiwanului, în special prin utilizarea dronelor care au zburat atât în apropierea insulelor controlate de Taiwan din largul coastei Chinei, cât și în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan, a mai spus Chen Ming-tong.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`