Avertismentele UE: Europa este la un pas de o pană de curent uriaşă

Avertismentele UE: Europa este la un pas de o pană de curent uriaşă
Janez Lenarcic, comisar responsabil cu situaţiile de criză din Uniunea Europeană, sursă foto: captură YT

În contextul războiului din Ucraina, Uniunea Europeană ar putea lua în calcul scenariul potrivit căruia mai multe state s-ar putea confrunta cu pene de curent pe timpul iernii.

Janez Lenarcic, comisar responsabil cu situaţiile de criză din Uniunea Europeană crede că Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru o pană uriașă de curent

Europa ar putea să treacă printr-o experiență de felul acesta şi să se confrunte cu pene de curent pe scară largă în timpul iernii.

Mai exact, UE se pregătește pentru două scenarii, dintre care unul include potențialul de pene de curent pe scară largă în statele membre.

„E extrem de important să înțelegem că la nivelul Comisiei Europene există acest comisar care se ocupă exact de zona pentru gestionarea crizelor. Ei bine, în pregătirea oricăror posibile crize se fac diferite scenarii.

Sigur că nu s-a gândit nimeni, să spunem, acum un an de zile, la ce ar putea însemna războiul. Și atunci când vorbim despre criza energetică, de exemplu, am văzut prezentate foarte multe variante.

Așadar, în astfel de situații, Comisia Europeană trebuie să aibă o gândire vizavi de lucrurile esențiale din Uniunea Europeană, lucrurile esențiale din anumite state membre.

Este o acțiune absolut normală în pregătirea pentru sezonul de iarnă, într-un astfel de moment, în care e evident că războiul energetic continuă și că situația poate să fie destul de complicată în această iarnă. (…) Scenariul cel mai sever tratează posibilitatea ca întreruperea de curent să apară simultan în mai multe țări.

E foarte posibil ca planul să fie unul destul de concret, spun din informațiile pe care le am până în acest moment.

Însă asta nu înseamnă că va fi ușor pentru toți cetățenii.”, a precizat Sabina Iosub, realizator Antena 3 CNN, aflată la Bruxelles.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:33 - SPP: 6 candidați la prezidențiale au solicitat și le este asigurată protecție
14:32 - INS anunță dezastrul: În România se accentuează fenomenul de îmbătrânire demografică
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot