Numărul românilor care cumpără imobile sau terenuri pe care să-și ridice o locuință este în creștere. Unii oameni sunt atrași de casele mai vechi, fie pentru că sunt mai puțin costisitoare, fie pentru că doresc să le refacă și să le revitalizeze.
Aceasta este povestea unei românce care a scris pe Facebook despre propria experiență. Ea a recunoscut că a plătit 15.000 de euro pentru o casă veche săsească, iar 80.000 de euro s-au cheltuit pe renovări.
„Bună ziua, grup, vin la voi cu o întrebare și aș aprecia răspunsurile cinstite. Voi ce probleme ați întâmpinat în renovarea caselor vechi? Pentru că există acest trend în care toți postează doar lucrurile frumoase și bune, dar nimeni nu vorbește despre „lupta” de a readuce case vechi de peste 100 de ani în timpurile noastre. Noi am cumpărat o casă veche săsească cu teren de 3000 de metri cu 15 000 de euro. În naivitatea noastră am crezut că vom cheltui maxim 40.000 de euro pentru a o readuce la forma inițială, însă după numeroase echipe de constructori și meșteri locali, suma merge către 80000 de euro… Tragedia este că dacă vom fi nevoiți să vindem vreodată, nimeni nu ne va oferi aproape 100.000 de euro. Apoi nu putem găsi meșteri, este foarte greu, deși suntem în Transilvania, nimeni nu este interesat. Îmi puteți recomanda pe cineva din jurul Brașovului sau Făgăraș? Suntem oarecum dezamăgiți, probabil de așteptările noastre și, din păcate, acum înțeleg de ce atât de multe case vechi ajung ruine. Pentru că efortul financiar și stresul de a găsi oameni care să le lucreze este enorm. Și este păcat, pentru ca sperăm să readucem la viață o parte din acea zonă”, s-a destăinuit în online femeia cu planurile date peste cap.
Pe grupul „Mutat la țară – viața fără ceas”, românca aflată în dificultate după cheltuielile prea mari a primit o mulțime de sfaturi care să-i vină în ajutor:
„Eu în afară de întârzierea muncitorilor nu am întâmpinat nicio problemă , însă locuiesc în Oradea. De loc sunt din Făgăraș. Din ce știu de la părinți, în Făgăraș prețurile sunt mai mici la manopere” i-a sugerat cineva.
„Lipsa meșterilor se simte în contextul renovării, mai ales daca e o casă tradițională, iar firmele de construcții, deși au lucrări, mai iau una în plus, astfel încât timpul se prelungește… Succes și răbdare!”, a continuat o altă femeie.
„Suntem în aceeași situație cu a ta. La început așa am gândit și noi, nu ne vom recupera niciodată banii, în cazul în care vom dori să vindem, dar pe parcurs am ajuns la concluzia că mai important este faptul că ne place foarte mult casa, ne place senzația de maximă relaxare când suntem acolo, decât toți banii cheltuiți”, a adăugat o utilizatoare încrezătoare care a trecut prin aceeași experiență.
„Renovarea unei case vechi este mai scumpă decât construcția uneia noi. E logic, având în vedere că trebuie să cureți, dai jos, pe alocuri darâmi și construiești la loc. Restaurarea costă și mai mult, cam dublu, întrucât cere multă atenție și măiestrie. Oricine cumpără case vechi, trebuie să știe la ce se înhamă, că durează mai mult decât o construcție nouă și are mulți bani pe care nu îi va recupera niciodată, dacă acea construcție nu se află într-o zonă de maxim interes turistic. Doar visele și bunele intenții nu ajung. Regret că ați ajuns în această situație, dar aviz amatorilor!”, a avertizat-o altcineva.
„Și noi am cumpărat casă veche și iată câteva situații neprevăzute ce ridică costurile:
– calitatea fundației, fără săpare nu puteți ști ce este acolo (vecinii au cumpărat o casă fără fundație, așa a fost făcută)
– calitatea bârnelor ce susțin tavanul
– cum curge apa de pe teren (poate necesita drenaj)
– calitatea apei din locație și dacă seacă fântână… alte costuri, altă distracție
– calitatea acoperișului (structură, țiglă)
– coșurile de fum (necesită îmbunătățiri sau nu)
Astea îmi vin în minte la început, dar mai sunt. Eu nu aș mai repeta experiență cu casă veche. Aș construi de la zero. Clar!”, i-a detaliat altă doamnă de pe Facebook.
„Acoperișul. Trebuie să economisesc vreo 50 000 de lei să-l fac. Trebuie schimbat întreg. Grinzile sunt rotunde și mâncate de carii, distanța între lețe a fost greșită si am probleme. A trebuit să pun un plastic gros de solarii pe tot podul pentru a nu avea scurgeri în casă. Dar mă încăpățânez să o păstrez și o voi renova! Mulți isteți, pe banul altuia, îmi spuneau că e mai bine să o dau jos și să ridic alta!”, a punctat un bărbat aflat și el chiar acum într-o situație delicată cu renovarea.