Armata, înșelată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate. Mai multe MIG-uri alimentate s-au stricat / Societatea JetFlyHub, drept la replică

Armata, înșelată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate. Mai multe MIG-uri alimentate s-au stricat / Societatea JetFlyHub, drept la replică
Foto: Facebook @ Forțele Aeriene Române

Armata Română a fost înșelată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate, iar mai multe MIG alimentate cu acest tip de combustibil s-au stricat, arată judecătorii Curții de Apel Ploiești. Potrivit DIICOT, siguranța națională a fost pusă în pericol, România fiind pusă temporar în situația în care să nu își mai poată îndeplini îndatoririle față de NATO, notează Gândul.

UPDATE, 6 octombrie, ora 16.50: Societatea JetFlyHub SRL a transmis un drept la replică și „dezminte afirmațiile false apărute în mass-media”, spunând că „și-a desfășurat activitatea cu respectarea tuturor obligațiilor legale, fiscale și contractuale”. Redăm comunicatul integral în ultima parte a articolului.

Armata Română, înșelată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate

„Dispoziţiile art. 403 C. pen. sancţionează actele de diversiune, prin aceasta înţelegându-se, inclusiv, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare în întregime sau în parte, prin orice mod, a mijloacelor de transport sau a oricăror alte bunuri, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională. Or aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracţionale, cu un combustibil turboreactor de aviaţie necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că în cadrul Alianţei Nord-Atlantice România şi-a asumat asigurarea securităţii flancului estic al N.A.T.O”, se arată în motivarea instanței, potrivit G4Media.ro.

În motivarea menținerii sechestrului pus pe averea unei femei, Curtea de Apel Ploiești vorbește despre întregul mecanism al afacerii prin care Ministerul Apărării a fost prejudiciat cu peste 6,5 milioane de euro iar mai multe avioane de vânătoare s-au stricat și au avut nevoie de reparații la Aerostar Bacău.

Conform judecătorilor, pe 27 februarie, 2018, SC Jetfly Hub, o firmă condusă de omul de afaceri Cristian Berendel, a încheiat cu MApN un acord-cadru pe o perioadă de patru ani prin care societatea urma să furnizeze combustibil turboreactor de aviaţie pentru opt unități militare.

Contractul prevedea livrarea a două tipuri de kerosen, respectiv Jet Al şi Jet Al Premium. Din caietul de sarcini reiese că diferenţa între cele două tipuri era reprezentată de nivelurile impuse cu privire la trei parametri – punctul de îngheţ, concentraţia de hidrocarburi aromatice și concentraţia de sulf mercaptanic. Totodată, cele două tipuri de combustibil să conţină doi aditivi obligatorii, respectiv aditiv antioxidant și aditiv antistatic.

Anchetatorii spun că, pentru a câștiga încrederea Armatei, primul transport a fost conform contractului și a fost adus în Portul Constanța cu nava Evia Petrol. Totuși, reprezentanții MApN, era că în același port acostase încă din octombrie 2017 un vapor grecesc încărcat cu kerosen ieftin, de proastă calitate.

Odată ce primul transport a fost livrat, afaceriștii ar fi continuat să trimită către rezervoarele MApN din această navă. Anchetatorii susțin că alte două nave au adus în țară kerosen procesat în Grecia și Turcia, neconform cu cel achitat de Armata Română.

Societatea JetFlyHub SRL, drept la replică:

„Societatea JetFlyHub S.R.L. dezminte afirmatiile false aparute in mass media, si in scopul informarii corecte a opiniei publice, dorim sa punctam urmatoarele aspecte si intelegem sa solicitam dreptul la replica. Totodată, mentionam ca ne manifestam dezacordul fata de modalitatea vadi neprofesionista si superficiala in care mass-media intelege sa-si desfasoare activitatea.

Referitor la relatia societatii noastre cu MApN, precizam ca aceasta s-a desfasurat pe baza contractuala, urmare a castigarii unei licitatii publice, aspect confirmat de documente cat si de institutia in cauza.

In perioada 2018-2021 societatea noastra a livrat produsul combustibil turboreactor pentru aeronave, combustibil ce a fost receptionat integral cantitativ si calitativ de catre reprezentantii autoritatii contractante.

Supunem atentiei si faptul ca astazi 06.10.2022, autoritatea contractanta si-a exprimat, de asemenea, in mod public, pozitia, confirmand ca «avioanele MIG-21 Lancer, din dotarea Fortelor Aeriene Romane, nu au fost consemnate la sol, in perioada 2018-2021 din cauza unor probleme tehnice, cauzate de calitatea combustibilului utilizat»! https://www.stiripesurse.ro/mapn-contrazice-diicot-in-dosarul-de-securitate-nationala-avioanele-mig-21-lancer-nu-au-avut-probleme-din-cauza-combustibilului_2591495.html

Cu privire la dezinformarea publica ce a vizat actionarii societatii si administratorii acesteia, indeosebi Dan Berendel si Cristian Berendel, supunem opiniei publice motivarea judecatorilor Curtii de Apel Ploiesti (Incheierea nr. 1 din 13.07.2021 din dosarul nr. 456/42/2021 a Curtii de Apel Ploiesti), confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin incheierea nr. 673 din 22.07.2021 din dosarul nr. 456/42/2021 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, hotarari care desfiinteaza toate afirmatiile false ce au aparut in media.

Anexam la prezentul comunicat hotararile integrale, urmand a reda in cele ce urmeaza trei paragrafe esentiale:

  1. (…)«Raportat la textele de lege incidente, mai sus prelevate, se constata ca in ciuda vastului mterial de urmarire penala care formeaza, pana in prezent, dosarul cauzei, in realitate, lipsesc exact acele probe sau indicii temeinice din care sa rezulte aceea suspiciune rezonabila ca cei doi inculpati au savarsit actiunile ce le sunt imputate.
  2. Astfel, fara a intra in profunzimea acuzatiilor ce le sunt aduse celor doua persoane, comportament procesual care este specific doar solutionarii pe fond a eventualei cauze ce ar putea fi dedusa judecatii, se apreciaza ca referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de catre Serviciul Teritorial Ploiesti al DIICOT din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu este de natura sa convinga judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Ploiesti cu privire la necesitatea luarii oricarei masuri preventive impotriva celor doi inculpate.
  3. Desi atat inculpatul Berendel Angel Cristian, cat si inculpatul Berendel Dan Florin sunt cercetati pentru savarsirea de catre fiecare in parte a unui numar de cinci infractiuni printre care si aceea prev. De art. 403C.pen. care a atras competenta Curtii de Apel Ploiesti pentru niciuna dintre acestea nu se poate trage concluzia certa cu privire la existenta mai sus mentionatelor indicii temeinice si cu atat mai putin a unor probe vizand savarsirea lor.»(…)

Societatea JetFlyHub S.R.L. asigura pe cei interesati de activitatea societatii pe care o conduce ca aceasta si-a desfasurat activitatea cu respectarea tuturor obligatiilor legale, fiscale si contractuale.

Referitor la dezinformarile repetate din mass-media, ce sunt de natura de a aduce grave prejudicii reputationale, de imagine, cat si de natura financiara, situatie fata de care ne rezervam dreptul de a intreprinde toate demersurile juridice impotriva autorilor acestei actiuni de defaimare”, spune Societatea JetFlyHub SRL.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră