Silviu Mănăstire a vorbit, miercuri, în emisiunea “Dosar de politician”, difuzată la postul B1 TV, despre ginerele Radu Duda și Mihnea Constantinescu, care, după îndepărtarea prințului Nicolae din Casa Regală, au rămas cei mai influenți consilieri ai regelui Mihai.
Adevaratul șef al casei regale a fost în ultimii ani Radu Duda, ginerele regelui Mihai. Ascensiunea și influența lui Radu Duda, ginerele regelui Mihai, au crescut considerabil odată cu înaintarea în vârsta a regelui Mihai.
Duda devine reprezentantul oficial al casei regale pe lângă autoritățile române în timpul guvernării Năstase, când primește și o funcție guvernamentală de ambasador onorific al României în străinatate. Reputatul istoric Neagu Djuvara, moștenitorul unor importante familii de boeri din perioada interbelică, apropiat al casei regale și monarhist convins îi face un portret deloc măgulitor lui Radu Duda pe care îl acuză direct ca l-a confiscat pe rege.
„Cel care împiedică revenirea monarhiei este Radu Duda. E o piedică practică fiindcă dânsul a preluat oarecum toată puterea din sânul familiei regale. El răspunde la tot. Nu poţi să-l atingi pe Rege decât trecând prin dânsul, nu poţi s-o vezi pe Margareta singură, trebuie să fie cu el. El este zidul care ne împiedică să avem contact cu Regele sau cu Margareta” a declarat la începutul anului Djuvara pentru ziarul Adevarul.
Jurnaliștii i-au refăcut biografia lui Radu Duda, suspectat de relații cu Securitatea lui Ceușescu, în timp ce încerca să-și facă o cariera de actor. Radu Duda a cunoscut-o pe Principesa Margareta în anul 1994 într-un orfelinat din Bucureşti, când avea în spate o carieră de actor cvasianonim în teatru, film şi televiziune.
Duda este fiul unor medici din Iaşi, numele său apare într-un registru al Securității ca și persoane de sprijin al organelor de securitate. În 1996 Duda se căsătoreşte cu Margareta fiica cea mare a Regelui Mihai. Timp de câtiva ani stă în anonimat după care Duda preia de facto conducerea Casei Regale. Potrivit junaliștilor de la adevarul.ro începând din 1997 Radu Duda îl însoţeşte pe Regele Mihai în vizitele pe care acesta le face în mai multe ţări europene pentru susţinerea integrării României în NATO şi în Uniunea Europeană.
La 1 ianuarie 1999 este înnobilat, numele său legal devenind Radu Hohenzollern Veringen Duda. Odată cu această ocazie renunţă definitiv la cariera de actor şi anunţă că se va dedica noii sale posturi. În 2002 Duda se înscrie la Colegiul Naţional de Apărare și devine ofiţer al Armatei Române, avansând, în numai câţiva ani, până la gradul de colonel apoi obţine și titlul de doctor în ştiinţe militare. În continuare urmează cursuri de securitate internaţională în Germania şi în Statele Unite, scrie peste 15 cărţi despre Casa Regală şi îşi oferă cu generozitate patronajul, de la Federaţia Română de Karate până la colecţia „Cărţile Copilăriei”.
În 2007, regele Mihai face un gest de retragare și promulgă noul statut al Casei Regale prin care a desemnat-o pe Principesa Margareta drept moştenitoare a tronului. Prin acest document Prinţul Radu devenea și el Principele Radu al României, cu apelativul Alteţă Regală. Însă în mod suprinzator în anul 2010, când Radu Duda devenise de fapt șeful de facto al casei regale se întâmplă un eveniment neașteptat.
În 1 aprilie 2012 nepotul regelui Mihai Nicolas Michael Medforth Mills devine principele Nicolae al României și singurul moștenitor al regelui. Nicolae este singurul moștenitor de sânge, bărbat, al regelui. După 5 ani însă prințul Nicolae este decăzut din drepturi iar Margareta și soțul ei Radu Duda redevin moștenitorii șefiei casei regale românești.
Scandalul provocat de indepartarea prințului Nicolae din succesiunea la șefia Casei Regale scoate în evidență două personaje extreme de influente de lângă regele Mihai: unul este ginerele său Radu Duda iar celalalt un personaj misterios asociat serviciilor de informații pe nume Mihnea Constantinescu.
Constantinescu face parte încă din 2009 din consiliul regal, un organism informal al casei regale, un consiliu de sfătuitori ai regelui Mihai. În fotografiile publicate de Casa Regală Mihnea Constantinescu apare la masă alături de rege și de Radu Duda exact în ziua de 1 august când regele a emis decretul prin care îi retrage titlul de prinț lui Nicolae. Mihnea Constantinescu are titlu de ambasador și a fost pe rând asistent personal al premierului Petre Roman, în 1990-1991, director de cabinet al premierului Theodor Stolojan (1991-1992), purtator de cuvânt al Guvernului (1991-1992), director de cabinet al premierului Nicolae Văcaroiu. Apoi, Mihnea Constantinescu a fost apoi director de cabinet și consilier al ministrului de externe Mircea Geoana (1996-1998), director de cabinet al premierului Adrian Năstase (2004) și apoi director de cabinet al premierului Calin Popescu-Tăriceanu (2005-2008). În 2009, Cristian Diaconescu, l-a propus ambasador în R. Moldova și a fost respins de autoritățile de la Chișinău. Din 2012 Constantinescu este consilier personal al premierului Victor Ponta având titulatură de ambasador cu însărcinări speciale pentru securitatea energetică al Guvernului. Nu întâmplator, după ce Victor Ponta a devenit premier, el a ajuns un obișnuit al evenimentelor organizate de casa regală, fie la serbările onomastice ale regelui Mihai fie anul trecut, când Ponta, candidat la președintie, era invitat de onoare la recepțiile casei regale și ale fundației principesei Margareta.
Puținele informații de culise despre cariera lui Mihnea Constantinescu vin din partea brokerului Cristian Sima care arată că fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu, Daniel Daianu, fost ministru de Finanțe și Constantinescu făcea parte din același grup de prieteni.
Sima avea o relație de afaceri și prietenie cu Predoiu. „Dar Predoiu este cu siguranţă agent SIE şi există o mare probabilitate ca cel care l-a format şi care îl ascultă azi să fie Mihnea Constantinescu” a precizat borkerul Sima.
Într-o altă scrisoare publicată de Sima se precizează în mod clar că Mihnea Constantinescu ar fi agent al serviciului de informații externe.
Sima spune ca avut întâlniri dese la care participau „Iulian Chifu de la Cotroceni, Mihnea Constantinescu de la SIE și Daniel Daianu”.
În mod cert, după îndepărtarea prințului Nicolae din casa regală, ginerele Radu Duda și Mihnea Constantinescu au rămas cei mai influenți consilieri ai regelui aflat la vârsta venerabila de 93 de ani.