Președintele chinez și premierul japonez afirmă dorința unei mai bune cooperări decât în ultimii 50 ani

Președintele chinez și premierul japonez afirmă dorința unei mai bune cooperări decât în ultimii 50 ani
Sursă Foto: Pixabay

Președintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Fumio Kishida au susţinut, într-o discuţie telefonică de joi, că este important ca relaţiile dintre Tokyo şi Beijing să fie menţinute într-o direcţie pozitivă.

Momentul vine în contextul în care cele două state asiatice au marcat 50 ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice, informează Reuters.

Xi Jinping, diplomație deschisă către statul nipon

Șeful statului chinez i-a transmis omologului nipon că acordă o „mare importanţă” dezvoltării relaţiilor şi că este dispus să lucreze cu şeful executivului japonez pentru a consolidarea legăturilor dinte China și Japonia.

Într-un mesaj citit la o recepţie organizată la Tokyo, Fumio Kishida s-a arătat la rândul său deschis pentru o bună relație cu China, amintit că relaţiile sino-japoneze întâmpină „multe probleme şi provocări acum”.

Jumătate de secol de disensiuni

„Japonia şi China împart o mare responsabilitate pentru a realiza pacea şi prosperitatea în regiune şi în lume”, a declarat premierul japonez în mesajul adresat liderului chinez.

La recepţia amintită, fostul premier japonez Yasuo Fukuda a apreciat că este timpul să fie reamintit spiritul din spatele normalizării relaţiilor bilaterale, din urmă cu jumătate de secol.

„Cred că ceea ce am decis în urmă cu 50 de ani este că Japonia şi China nu luptă una contra celeilalte şi că noi cooperăm unii cu alţii pentru a construi relaţii de pace şi stabilitate”, a declarat Fukuda în faţa celor aproximativ 850 de personalități din domeniul diplomației, militar, politicii și afacerilor prezenţi la recepţie.

Pelosi a încordat dialogul dintre China și Japonia

Beijing şi Tokyo au fost zeci de ani tensionate din cauza disputelor pe marginea unor insule, a influenţei regionale sau politice.

Recent, relațiile celor două state au fost încordate după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, când China efectua manevre militare în zona economică exclusivă a Japoniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`