Premiul Nobel 2022, umbrit de războiul din Ucraina. S-ar putea ca anul acesta să nu existe un laureat al premiului Nobel pentru Pace

Premiul Nobel 2022, umbrit de războiul din Ucraina. S-ar putea ca anul acesta să nu existe un laureat al premiului Nobel pentru Pace
Comitetul Nobel norvegian ar putea decide să nu acorde Premiul pentru Pace dacă consideră că nu există un laureat demn de el. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost acum 50 de ani, sursă foto: YT

Săptămâna viitoare, lumea ar trebui să sărbătorească pacea și oamenii extraordinari ai lumii atunci când laureații premiilor Nobel vor fi dezvăluiți într-o serie de anunțuri zilnice – în timp ce războiul încă face ravagii în Ucraina.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, dacă va exista, va fi dezvăluit pe 7 octombrie la Oslo

De la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, nu a mai existat un conflict între două țări atât de apropiate de Stockholm și Oslo, unde prestigioasele premii pentru medicină, fizică, chimie, literatură și pace sunt anunțate din 1901, iar cel mai nou premiu pentru economie din 1969.

Punctul culminant al anunțurilor din această săptămână, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, va fi dezvăluit pe 7 octombrie la Oslo și va avea o semnificație specială în acest an, spun experții.

„Cel mai probabil este un premiu în sprijinul unora dintre acele instituții care colectează informații despre crimele de război”, a declarat pentru AFP profesorul suedez Peter Wallensteen, expert în afaceri internaționale.

Acest lucru ar putea fi de bun augur pentru Curtea Penală Internațională de la Haga, sau pentru detectivii de la grupul de jurnalism de investigație Bellingcat, cu sediul în Olanda.

Termenul limită pentru nominalizările la Premiul pentru Pace a fost pe 31 ianuarie, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, dar cei cinci membri ai Comitetului Nobel norvegian pot propune propriile alegeri la prima lor reuniune din acest an, care a avut loc la sfârșitul lunii februarie, după invazie.

Lista de nominalizări este secretă, dar se știe că anul acesta au fost prezentate numele a 343 de persoane sau organizații.

Premiul anti-Putin?

„Unii oameni cred că a nu înmâna deloc un premiu ar fi cea mai puternică declarație despre starea lucrurilor la nivel global”, a declarat Wallensteen.

Comitetul Nobel norvegian ar putea decide să nu acorde Premiul pentru Pace dacă consideră că nu există un laureat demn de el. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost acum 50 de ani.

Criticul încarcerat al Kremlinului, Alexei Navalny, ar fi, de asemenea, o alegere anti-Putin, la fel ca și liderul opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya.

Anul trecut, un alt ghimpe în coasta lui Putin, jurnalistul Dmitri Muratov, a fost onorat împreună cu colega sa filipineză Maria Ressa, în numele libertății de informare.

Potrivit experților, alți posibili candidați în acest an sunt grupul anticorupție Transparency International și activista suedeză pentru climă Greta Thunberg, iar alți activiști pentru mediu, precum Nisreen Elsaim din Sudan, Chibeze Ezekiel din Ghana și neobositul militant britanic David Attenborough, ar putea fi, de asemenea, nominalizați.

Chiar dacă lumea se confruntă în prezent cu o „criză de război” atât în Ucraina, cât și în Taiwan, ar putea totuși „să fie timpul ca comitetul să se îndrepte spre criza de mediu”, a sugerat Dan Smith, director al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să nu fie politic dar în 2022 nimic nu e sigur

În mod obișnuit, premiul pentru literatură este mai puțin politic – dar ar putea laureatul din acest an să transmită și un mesaj anti-Kremlin?

Scriitoarea rusă și criticul deschis al lui Putin, Lyudmila Ulitskaya, citată ca posibil laureat în ultimii ani, ar putea obține acest premiu având în vedere contextul politic actual, au declarat critici literari intervievați de AFP.

Punctul culminant al anunțurilor din această săptămână, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, va fi dezvăluit pe 7 octombrie la Oslo și va avea o semnificație specială în acest an, spun experții, sursă foto: captură YT

Scriitoarea americană Joan Didion, scriitoarea britanică Hilary Mantel și scriitorul spaniol Javier Marias au fost menționați anterior ca posibili câștigători, dar toți au murit în ultimul an și nu îi vor succeda laureatului de anul trecut, tanzanianul Abdulrazak Gurnah.

Academia Suedeză, care selectează câștigătorul pentru literatură, a ales adesea să pună în lumina reflectoarelor autori mai puțin cunoscuți.

După două premii succesive în acest sens – în 2020 a fost acordat poetei americane Louise Gluck – rămâne de văzut dacă anul acesta va alege un scriitor mai mainstream.

Romanciera americană Joyce Carol Oates, japonezul Haruki Murakami, precum și Michel Houellebecq și franțuzoaica Annie Ernaux sunt autori populari adesea menționați ca posibili câștigători.

Printre posibilii câștigători s-ar putea număra și scriitorul maghiar Laszlo Krasznahorkai, scriitorii americani Thomas Pynchon și Don DeLillo și dramaturgul norvegian Jon Fosse.

Sezonul de premii Nobel 2022 se deschide luni cu anunțarea premiului pentru medicină, urmat de cel pentru fizică, marți, și de cel pentru chimie, miercuri.

Urmează joi literatura și vineri pacea, iar premiul pentru economie – singurul care nu a fost creat prin testamentul inventatorului suedez Alfred Nobel – încheie sezonul la 10 octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)
21:30 - Mircea Geoană: „Ciolacu riscă să cadă în propria sa capcană. El a mizat pe faptul că, băgându-l pe Simion în față, are turul 2 garantat” / „Dacă se întâmplă acest scenariu, e foarte posibil ca Simion să-l bată pe Ciolacu” (VIDEO)
21:29 - Rareș Bogdan a votat deja, la Paris: „Dacă vom alege calea extremismului, o nouă cortină de fier se va abate asupra României”/ Despre Schengen: „Pentru mine nu e important cine-și bagă capul în poză, ci că în sfârșit românilor li se face dreptate” (VIDEO)
21:18 - Două femei au pierdut mii de euro, după ce s-au îndrăgostit de un bărbat de pe Facebook. Ce le promitea victimelor
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)