„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%

„Un moment istoric”: Un medicament experimental pentru boala Alzheimer a încetinit declinul cognitiv cu 27%
Foto: Pixabay

Lecanemab, un medicament experimental, a încetinit ritmul de declin al memoriei şi al gândirii la persoanele care suferă de boala Alzheimer în fază incipientă, notează publicația britanică The Guardian.

Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoanele cu boala Alzheimer timpurie, în ceea ce este descris ca un „moment istoric” pentru tratamentul demenței.

Testarea medicamentului a durat 18 luni

După 18 luni de teste cu Lecanemab pe 1.800 de pacienți bolnavi de Alzheimer, declinul cognitiv a fost redus cu 27%, faţă de cei care au primit un tratament placebo.

Potrivit oamenilor de știință, acesta este „un moment istoric” pentru tratamentul demenţei.

„Este primul studiu de fază 3 al unui medicament pentru Alzheimer care încetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus doctorul Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimers Research UK.

„Mulți oameni consideră că Alzheimer este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Acest lucru explică: dacă intervii devreme, poți avea un impact asupra modului în care oamenii progresează”, a adăugat el.

Studiul a înrolat aproximativ 1.800 de pacienți

În cadrul studiului pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână ale medicamentului, numite lecanemab. De asemenea, s-a demonstrat că reduce plăcile toxice din creier și încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

„Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic fără ambiguitate și reprezintă ceva de moment istoric când vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a spus Rob Howard, profesor de psihiatrie pentru bătrânețe la University College London (UCL).

Beneficiile generale vor depinde de faptul dacă pacienții tratați cu medicament mențin o traiectorie mai bună dincolo de primele 18 luni, dar cele mai recente date nu pot răspunde la această întrebare.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane
09:00 - Ludovic Orban, înainte de a vota pentru prezidențiale: În ultima săptămână s-a lansat masiv o dezinformare. Este o minciună gogonată, să nu cumva să mă votați, să votați candidata pe care v-am rugat să o votați (VIDEO)
08:49 - Erupție vulcanică surprinsă din avion: Imagini spectaculoase filmate de pasageri (VIDEO)
08:22 - Alegeri prezidențiale 2024: Ce reguli trebuie să respecte românii care merg la vot
08:21 - Nicolae Ciucă a mers la vot: „Eu am votat pentru prosperitate, securitate și democrație. Am votat util pentru acel candidat care, într-adevăr, poate să reprezinte toate aceste valori ale democrației românești” (VIDEO)
08:10 - Lucian Bode și Robert Sighiartău au votat imediat după ce s-au deschis secțiile de vot: „Am votat omul căruia i se potrivește cel mai bine haina prezidențială” / „Am votat pentru un om care poate să facă față tuturor provocărilor prin care trece România” (VIDEO)
08:05 - Cutremur în România, duminică dimineață, în ziua alegerilor prezidențiale
07:39 - Referendum București: Secțiile de votare s-au deschis, cetățenii răspund la trei întrebări importante
07:15 - Alegeri prezidențiale 2024. S-au deschis secțiile de vot: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne