Cel puțin 76 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate iraniene în cele 11 zile de tulburări declanșate de moartea unei femei în arest, spun activiștii, potrivit BBC.
Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia, a acuzat autoritățile că folosesc forță disproporționată și muniție reală pentru a suprima disidența.
În cele 11 zile de proteste izbucnite după moartea unei tinere care a fost arestată sub acuzația că a încălcat codul vestimentar din Iran, cel puțin 76 de manifestanți au fost uciși de forțele de securitate, potrivit unui bilanț anunțat de Iran Human Rights (IHR), o organizație cu sediul în Norvegia
Cele 76 de decese au fost înregistrate în 14 provincii, iar printre cei care și-au pierdut viața se numără șase femei și patru copii, precizează reprezentanții IHR, care avertizează că restricțiile privind funcționarea internetului provoacă întârzieri în raportare.
Tonight in Sanandaj, Kurdistan province, women wave their hijabs and hug as members of the public cheer on the 11th night of nationwide protests in Iran over the death of #MahsaAmini in morality police custody amid an internet shutdown.#مهسا_امینیpic.twitter.com/g7M06AjIwg
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) September 26, 2022
„Riscul de tortură și maltratare a protestatarilor este serios, iar folosirea muniției reale împotriva protestatarilor este o crimă internațională. Lumea trebuie să apere revendicările poporului iranian pentru drepturile sale fundamentale”, a declarat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam.
De asemenea, IHR a afirmă că videoclipurile și certificatele de deces pe care le-a obținut au confirmat faptul că forțele de securitate au tras direct asupra protestatarilor, lucru negat de autoritățile iraniene.
Presa iraniană de stat a estimat numărul morților la 41, precizând că printre victime se află și membri ai forțelor de securitate.
În același timp, sute de persoane au fost arestate, printre care și 20 de jurnaliști.
Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor din SUA a cerut eliberarea a cel puțin 20 de reporteri și bloggeri care au fost reținuți , precum și a apărătorilor drepturilor omului, avocaților și activiștilor societății civile.
„Forțele de securitate iraniene trebuie să renunțe la măsurile lor represive împotriva jurnaliștilor care spun această poveste critică și să restabilească accesul la internet, care este vital pentru a menține publicul informat”, a spus CPJ.
Președintele Ebrahim Raisi a vorbit între timp despre necesitatea de a „lua măsuri decisive împotriva oponenților securității și păcii țării”.