UE vrea bani și de la Big Tech pentru implementarea 5G pe continent

UE vrea bani și de la Big Tech pentru implementarea 5G pe continent
Foto: Pixabay
Mai mulți operatori europeni de telecomunicaţii printre care Deutsche Telekom, Vodafone, Orange, Telefonica şi alţi 12 au cerut ca giganţii din domeniul tehnologiei (Big Tech) precum Google, Meta sau Netflix să suporte anumite costuri ale reţelei de telecomunicaţii continentale.
Senmatarii apelului au invocat criza energiei şi obiectivele climatice ale UE, conform Reuters.
Militanții pentru drepturile din domeniul digital au semnalat că obligarea Big Tech să plătească pentru modernizarea reţelelor ar putea afecta neutralitatea internetului.

Discuțiile au fost reaprinse de contextul în care Comisia Europeană se pregăteşte să solicite opiniile ambelor părţi înainte de a face o propunere legislativă ce ar putea forţa companiile din domeniul tehnologiei să ajute la plata implementării 5G şi a cablurilor din fibră optică în cele 27 state membre UE.

Potrivit unui studiu al Asociaţiei Europeane a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO), o contribuţie anuală de 20 de miliarde de euro la costurile cu reţelele din partea giganţilor de tehnologie ar da un impuls de 72 de miliarde de euro economiei Uniunii Europene, conform Economica.net.

Sectorul telecomunicaţiilor investesc anual aproximativ 50 miliarde euro în infrastructură

Acest segment solicită mai multă finanţare şi cât mai repede, conform firmelor amintite dintre care mai amintim Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Telia Company, Fastweb sau Altice Portugal.

Preţurile pentru cablurile din fibră optică, de exemplu, aproape s-au dublat în primul semestru. De asemenea, creşterea preţului energiei şi al altor produse afectează conectivitatea în sectorul telecomunicaţiilor sunt o parte dintre argumentele invocate de companiile europene.

„Cred că există o problemă şi trebuie să o luăm în considerare, gândindu-ne la toate aspectele, iar aceasta este problema contribuţiei echitabile la reţelele de telecomunicaţii. Deoarece vedem că există jucători care generează un trafic ridicat, care apoi le înlesneşte afacerea, dar care de fapt nu contribuie la înlesnirea acelui trafic. Ei nu contribuie la sporirea investiţiilor pentru lansarea conectivităţii”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Operatorii europeni de telecomunicaţii acuză că giganţii americani din domeniul tehnologiei sunt responsabili pentru mai mult de 50% din traficul de internet şi ar trebui să suporte o parte din cost modernizării infrastructurii.

Google nu se grăbește să plătească în Europa

Divizie a companiei americane Alphabet, Google a respins azi solicitarea amintită susținând că ideea, care nu este recentă ci se vehiculează de aproape zece ani, ar fi în defavoarea consumatorilor.
În plus, reprezentanții amintiți au adăugat că Alphabet investeşte deja sume considerabile în infrastructura pentru internet, transmite agenția de presă citată.

Ideea ar putea perturba neutralitatea Europei în domeniul internetului sau accesul deschis la internet, au avertizat reprezentanții Google care au adăugat că măsura „ar putea avea un impact negativ asupra consumatorilor, în special într-o perioadă de creştere a preţurilor”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)