Cinci la sută dintre inculpații cercetaţi de DNA în prima jumătate a anului au folosit în instanţă articolul de lege care prevede acordul de vinovăţie

Cinci la sută dintre inculpații cercetaţi de DNA în prima jumătate a anului au folosit în instanţă articolul de lege care prevede acordul de vinovăţie
Foto: B1 TV

Numărul corupţilor care îşi recunosc faptele creşte de la un an la altul. 5% dintre inculpaţii cercetaţi de DNA în prima jumătate a anului au folosit în instanţă articolul de lege care prevede acordul de vinovăţie, informează B1 TV. Principala condiţie este ca pedeapsa maximă pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi să nu fie mai mare de șapte ani. De aceea, unii inculpaţi au fost refuzaţi de procurori. Unul dintre aceştia este chiar fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc.

În dosarul pădurilor din Bacău retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a recunoscut faptele şi le-a cerut procurorilor încheierea unui acord de vinovăţie. Nu înainte de a pune şi condiţii în ceea
ce priveşte pedeapsa pe care ar fi avut-o de executat. Aşa că procurorii l-au refuzat.

”Deși cererea vizează acceptarea unei pedepse cu executare în regim de detenție, cuantumul acesteia, doar patru ani de închisoare, este insuficient pentru realizarea scopului pedepsei penale, calitatea avută de inculpat și necesitatea ca pedeapsa să fie aptă să realizeze prevenția generală”, se arată în rechizitoriul DNA.

Pentru a uza de acestă prevedere principala condiţie este ca pedeapsa maximă pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi să nu fie mai mare de șapte ani.

”Însăși acordul de recunoaștere a vinovăției prevede și cuantumul și modalitatea de executare a pedepsei. În condițiile în care inculpatul este de acord cu, de exemplu, un cuantum de doi ani sub supraveghere, evident că nu trebuie să mai scazi deloc din pedeapsă. Acest acord se înaintează către instanță care, evident, îl acceptă sau poate să îl respingă”, explică avocatul George Moloman.

Un alt demnitar care a recunoscut acuzaţiile este fostul ministru de Finanţe, Darius Vâlcov. Fostul primar din Slatina este cercetat în trei dosare de corupţie.

”Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Vâlcov Darius a recunoscut primirea sumei de 1,5 milioane euro de la Berna Theodor, atât cash, cât şi prin intermediul unor societăţi, în scopul de a-şi exercita influenţa asupra persoanelor însărcinate cu atribuirea lucrărilor în situaţia în care S.C. Tehnologica Radion nu ar fi câştigat licitaţia”, arată procurorii anticorupție, în rechizitoriu.

De la începutul anului 39 de persoane cercetate în dosarele de corupţie şi-au recunoscut faptele, reuşind astfel să îşi negocieze pedepsele. Pe tot parcursul anului trecut s-au înregistrat 47 de cereri de recunoaştere a vinovăţiei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`