Cel puțin 71 de persoane au murit când ambarcațiunea la bordul căreia se aflau migranți din Liban s-a scufundat în largul coastei siriene, a declarat ministrul libanez al transporturilor, în timp ce operațiunile de căutare au continuat vineri, toată ziua, potrivit Reuters.
Acest număr marchează cea mai mortală astfel de călătorie de până acum din Liban, unde disperarea economică tot mai mare i-a determinat pe mulți să se urce la bordul unor ambarcațiuni adesea șubrede și supraaglomerate în speranța de a ajunge în Europa.
Autoritățile siriene au început joi după-amiază să găsească cadavre în largul coastei Tartus. Ministerul sirian al Transporturilor a citat supraviețuitori care au declarat că ambarcațiunea a plecat marți din regiunea Minyeh din nordul Libanului, cu 120-150 de persoane la bord, cu destinația Europa.
Mai mulți oameni care se temeau că rudele lor se află printre cei morți s-au adunat la punctul de trecere a frontierei cu Siria, unde trupurile celor găsiți urmau să fie aduse.
Ministrul libanez al transporturilor, Ali Hamiye, a declarat că 20 de supraviețuitori sunt tratați în spitale siriene, majoritatea sirieni – dintre care aproximativ 1 milion trăiesc în Liban ca refugiați.
Palestinienii care locuiesc într-o tabără de refugiați din nordul țării au declarat că alte câteva zeci de persoane care se aflau la bord provin din tabăra respectivă.
Hamiye a spus că barca era „foarte mică” și făcută din lemn, descriind astfel de încercări de navigare ca fiind un eveniment aproape zilnic organizat de oameni cărora nu le pasă de siguranță din cauza disperării.
Valul de astfel de călătorii a fost alimentat de colapsul financiar al Libanului din ultimii trei ani – unul dintre cele mai grave înregistrate vreodată la nivel mondial. Rata sărăciei a crescut vertiginos în rândul populației de aproximativ 6,5 milioane de locuitori.
Cipru a mobilizat echipaje de căutare și salvare luni și marți seara târziu, când, în decurs de câteva ore, două nave care transportau migranți din Liban au lansat semnale de ajutor; pe una dintre ele se aflau 300 de persoane, iar pe cealaltă 177.
În aceste cazuri, toți cei aflați la bord au fost salvați, a declarat Centrul comun de coordonare a salvării din insulă.
Numărul persoanelor care au plecat sau au încercat să părăsească Libanul pe mare aproape s-a dublat în 2021 față de 2020, a declarat la începutul acestei luni Agenția ONU pentru refugiați pentru Reuters.
Acesta a crescut din nou cu peste 70% în 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.