Operaţiunile de căutare a planorului dispărut în judeţul Braşov continuă: 850 de angajați ai M.A.I. și 12 aeronave participă la căutări (VIDEO)

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut în judeţul Braşov continuă: 850 de angajați ai M.A.I. și 12 aeronave participă la căutări (VIDEO)
Foto: B1 TV

UPDTAE 18.00 Căutările fost extinse în judeţele Neamţ şi Harghita, cu ajutorul a cinci avioane aparţinând Aeroclubului României, informează B1 TV. Operaţiunea de salvare este extrem de dificilă, pentru că autorităţile nu au niciun indiciu unde s-ar fi putut prăbuşi planorul.

Și ministerul Afacerilor Interne a anunțat printr-un comunicat de presă că operațiunile de căutare au fost efectuate pe 30 de trasee din patru județe.

”Ca urmare a suplimentării de către viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a numărului forţelor care participă la misiunea de căutare a pilotului planorului dispărut în urmă cu două zile, astăzi au fost efectuate căutări pe 30 de trasee montane din județele Brașov, Prahova, Argeș și Dâmbovița, iar aceste misiuni continuă şi la această oră.

Echipele din teren au solicitat informații de la localnici, de la administratorii de cabane sau pensiuni montane şi de la turiştii aflaţi în zonă, fiecare informaţie relevantă fiind verificată. Căutările de la sol, ca și cele din aer au fost conduse în sistem integrat, asigurându-se o comunicare permanentă cu aeronavele implicate în misiunile aeriene.

Cei peste 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari și voluntari au la dispoziţie 133 de mijloace vehicule şi aeriene. Componenta aeriană a căutărilor este asigurată de 12 aeronave – 7 elicoptere ale MAI şi MApN, 5 avioane ale Aeroclubului României şi o motoparapantă. (…)Totodată, cu sprijinul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, echipele de căutare au ridicat astăzi 4 drone în zona Rucăr, Satic, Pecineagu.

Alături de efectivele Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale la căutări participă și echipe ale Salvamont, Direcţiilor Silvice, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă și voluntari de la diverse cluburi Off Road.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI este activat 24 de ore, din 24, iar viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea este informat permanent de evoluția operațiunilor de căutare”, se arată în comunicatul MAI.

Căutările planorului dispărut de două zile continuă

UPDATE 15.00  Secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a oferit, pentru Știrile B1 TV, noi amănunte în legătură cu operațiunile de căutare a planorului care a decolat joi de la Ghimbav şi nu a mai revenit la bază.

Arafat a anunțat că în acest moment cătările se desfășoarp concomitent pe aproximativ 30 de trasee.

”Până acum se caută concomitent pe apoximativ 30 de trasee. Din dispoziția ministrului de Interne, Gabriel Oprea, la căutări participă pompieri, jandarmi, salvamontiști, personal de la Ocolul Silvic, voluntari. Am suplimentat personalul inclusiv de la ISU, au fost aduși 210 pompieri din alte județe. inclusiv cu mjloace suplimentare. A fost trimis un centru de comandă în județul Brasov, de unde se coordonează forțele terestre. Continuăm și azi până1 la lăsarea nopții. Dacă nu găsim, mâine se vor relua de la prima oră”, a declarat secretarul de stat din cadrul MAI.

”Un planor zboara la voie, nu are echipamente sofisticate, sau cel puțin acesta nu avea, nu poate fi detectat. Noi nu știm pe ce direcție a luat-o pilotul”, a mai spus Aradat.

Întrebat dacă pot fi relevante ultimele convorbiri telefonice ale pilotului, Raed Arafat a declarat: ”Au fost verificate și aceste aspecte, dar nu au fost de ajutor. Este una din primele măsuri care au fost luate”.

”Zonele de căutare sunt stabilite împreună cu experții. Dacă nu găsim nimic în aria principală și știm că nu avem altă șansă să gasim ceva acolo, e cert că vom extinde aria către anumite zone”, a mai spus Arafat.

Referitor la șansele ca pilotul să fie găsit în viață, secretarul de stat a spus: ”Șansele nu sunt mari, dar noi nu le anhilăm, mai ales că nu este iarnă. Sperăm că este posibil să îl găsim în viață cu anumite leziuni din cauza cărora nu a reușit sa se mobilizeze”.

Raed Arafat, noi date despre operațiunile de căutare a planorului dispărut

Operaţiunile de căutare a planorului dispărut în judeţul Braşov au fost reluate sâmbătă dimineaţă , informează B1 TV. Peste 600 de oameni caută în patru judeţe pilotul aparatului de zbor. Iniţial au apărut informaţii că epava aeronavei ar fi fost găsită în nordul Munţilor Ciucaş. O alarmă falsă care, din cauza unei lipse crunte de coordonare, a făcut ca mai multe echipaje ISU de căutare să se retragă, pentru câteva ore, de pe teren.

În total, la operaţiunile de căutare participă 850 de pompieri, jandarmi, polițiști, militari, salvamontiști, pădurari și voluntari. Două elicoptere ale MAI și patru ale MApN s-au alăturat aparatelor de zbor ale Aeroclubului României.

Secretarul de stat din ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat sâmbătă, într-o intervenție teelfonică pentru Știrile B1 TV că echipele de căutare au fost suplimentate.

”De astăzi dimineață, începând cu orele 6.30, echipele au început să reintre în zonele de căutare. Au fost echipele suplimentate la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dar și la alte forțe. O să avem mai multe persoane de la Ocolul Silvic și împreună cu salvamontiștii și cu alții care participă la această acțiune. Numai din partea ministerului Afacerilor Interne vorbim astăzi de a avea peste 600 de persoane. Au fost suplimentate forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență în cursul nopții. Astăzi vom continua căutările”, a declarat Raed Arafat.

”Cu cât durează mai mult, șansele pilotului, dacă este în viață, scad. Singurul lucru pozitiv pentru noi, cum am zis și ieri, este că riscul de hiportemie este mai scăzut. Nu înseamnă că este inexistent, dar este mai scăzut fiind în timpul verii. Noi sperăm totuși că operațiunile și tot ce se face să ne permită să-l găsim cât mai repede”, a mai spus Arafat.

Întrebat dacă aria de căutare s-a restrâns, secretarul de stat a declarat: ”Momentan nu. Bineînțeles, pentru stabilirea ariei de căutare și lărgirea ei, dacă trebuie, sau modificarea ei, pentru acest lucru noi suntem în legătură cu specialiștii de la Aeroclub și cu colegii de la ministerul Transporturilor care au și ei celula de criză activată”.

Cel mai probabil, pilotul planorului efectua un zbor de agrement, motiv pentru care nu avea nevoie de toate actele necesare unui zbor de linie, sau anunţat potrivit unui program. Aşa că acum, salvatorii au de cercetat o arie extrem de extinsă.

Mircea Crăciun decolase cu planorul de pe Aerodromul din Ghimbav, Braşov în urmă cu două zile, la 12:30. Pilotul, în vârstă de 56 de ani are o vastă experienţă.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în acest caz

Raed Arafat, despre reluarea căutărilor planorului dispărut

Urmăriți B1TV.ro și pe
`