Amenințările lui Putin: Câte arme nucleare are Rusia?

Amenințările lui Putin: Câte arme nucleare are Rusia?

Președintele Putin a anunțat o „mobilizare parțială” a forțelor care vor fi trimise în Ucraina și a avertizat că va folosi „toate mijloacele pe care le avem” pentru a apăra teritoriul rus, stârnind îngrijorări în întreaga lume.

Amenințările lui Vladimir Putin sunt mai degrabă un avertisment

Dar, ca și în cazul avertismentelor anterioare, analiștii citați de BBC sugerează că acțiunile sale ar trebui probabil interpretate ca un avertisment adresat altor țări de a nu-și intensifica implicarea în Ucraina, mai degrabă decât ca un semnal al dorinței de a folosi arme nucleare.

Armele nucleare există de aproape 80 de ani și multe țări le consideră un factor de descurajare care continuă să le garanteze securitatea națională.

Câte arme nucleare are Rusia?

Toate cifrele referitoare la armele nucleare sunt estimări, dar, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, Rusia are 5.977 de focoase nucleare – dispozitivele care declanșează o explozie nucleară -, deși această cifră include aproximativ 1.500 de focoase care sunt retrase și urmează să fie dezmembrate.

Din cele aproximativ 4.500 rămase, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice, sau rachete, care pot fi țintite la distanțe mari. Acestea sunt armele asociate de obicei cu războiul nuclear.

Chiar și cel mai mic focos nuclear poate provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată, sursă foto: captură YT

Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puțin distructive, destinate utilizării pe distanțe scurte pe câmpurile de luptă sau pe mare.

Experții estimează că aproximativ 1.500 de focoase rusești sunt în prezent „desfășurate”, adică amplasate în baze de rachete și bombardiere sau pe submarine pe mare.

Cum se compară această cifră cu cea a altor țări?

Nouă țări au arme nucleare: China, Franța, India, Israel, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, SUA și Regatul Unit.

China, Franța, Rusia, SUA și Regatul Unit se numără, de asemenea, printre cele 191 de state semnatare ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Conform acestui acord, acestea trebuie să își reducă stocurile de focoase nucleare și, teoretic, se angajează să le elimine complet. Și a redus numărul de focoase stocate în aceste țări începând cu anii 1970 și 1980.

India, Israel și Pakistan nu au aderat niciodată la TNP – iar Coreea de Nord a părăsit acest acord în 2003.
Israelul este singura țară dintre cele nouă care nu și-a recunoscut niciodată în mod oficial programul nuclear, dar este acceptat pe scară largă că deține focoase nucleare.

Chiar și cel mai mic focos nuclear poate provoca pierderi uriașe de vieți omenești și consecințe de durată.
Bomba care a ucis până la 146.000 de persoane în Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, avea 15 kilotone. Iar focoasele nucleare din zilele noastre pot fi de peste 1.000 de kilotone.

Bomba care a ucis până la 146.000 de persoane în Hiroshima, Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, avea 15 kilotone, sursă foto: captură YT

Se așteaptă ca puține persoane să supraviețuiască în zona de impact imediat al unei explozii nucleare.
După o străfulgerare orbitoare, se produce o minge de foc uriașă și un val de explozie care poate distruge clădiri și structuri pe o rază de câțiva kilometri.

Ce înseamnă „descurajarea nucleară” și dacă a funcționat?

Argumentul pentru menținerea unui număr mare de arme nucleare a fost acela că, dacă ai capacitatea de a-ți distruge complet inamicul, îl vei împiedica să te atace.

Cel mai faimos termen pentru acest lucru a devenit distrugere reciprocă asigurată (Mad).
Deși au existat numeroase teste nucleare și o creștere constantă a complexității lor tehnice și a puterii de distrugere, armele nucleare nu au mai fost folosite într-o confruntare armată din 1945.

Politica rusă recunoaște, de asemenea, că armele nucleare au doar rol de descurajare și enumeră patru cazuri de utilizare a acestora:

– lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Federației Ruse sau al aliaților săi
– utilizarea de arme nucleare sau alte tipuri de arme de distrugere în masă împotriva Federației Ruse sau a aliaților săi
– un atac asupra unor situri guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse care amenință capacitatea sa nucleară
– o agresiune împotriva Federației Ruse prin utilizarea de arme convenționale, atunci când însăși existența statului este în pericol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota