100 milioane euro pentru depistarea prin screening a formelor incipente de cancer în rândul cetățenilor din UE

100 milioane euro pentru depistarea prin screening a formelor incipente de cancer în rândul cetățenilor din UE
Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană(CE) a prezentat o nouă abordare pentru a sprijini statele membre să amplifice screeningul pentru depistarea cancerului, oferind ajutor financiar de aproape 100 mil. euro statelor UE, se arată într-un comunicat oficial.

Se vizează amplificarea screeningului pentru depistarea cancerului de sân, colorectal, col uterin, de prostată, pulmonar sau gastric

Anunțul a fost făcut astăzi, ca parte a Programului UE de screening pentru depistarea cancerului într-un stadiu incipient, și urmează să fie prezentat în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, potrivit buletinului din blocul comunitar Calea Europeană.

Proiect: 90% din populația afectată din UE să beneficieze de un screening până în 2025

Punând accentul pe depistarea cancerelor într-un stadiu incipient, obiectivul recomandării propuse este de a crește numărul de screeninguri efectuate, prin vizarea mai multor grupuri-țintă și mai multor tipuri de cancer.

Astfel, conform sursei, UE va sprijini statele membre să asigure faptul că 90% din populația UE care se califică pentru screening vizând depistarea cancerului de sân, col uterin sau colorectal va putea beneficia de un astfel de screening până în anul 2025.

Noua recomandare extinde screeningul organizat și pentru depistarea cancerului pulmonar, de prostată și, în anumite circumstanțe, a cancerului gastric.

Zeci milioane euro pentru screening, o inițiativă a Planului european de luptă împotriva cancerului

Propunerea este o inițiativă a Planului european de luptă împotriva cancerului  iar sprijinul financiar pentru punerea în aplicare a noilor recomandări este reprezentat de 38,5 milioane de euro angajate în cadrul programului EU4Health.

Alte 60 de milioane euro vor fi alocate în cadrul programului Orizont Europa.

Comisia Europeană va propune, de asemenea, o finanțare suplimentară vizând screeningul pentru depistarea cancerului din cadrul programului EU4Health pentru anul următor.

În plus, se poate acorda sprijin suplimentar din cadrul fondurilor europene regionale, de coeziune și sociale.

Procedurile de diagnostic, tratamentele, sprijinul psihologic și îngrijirea postexternare, realizate la momentul oportun

Programul anunțat de blocul comunitar presupune următoarele mijloace de depistare a cancerulor în stadii incipiente prin:

  • extinderea grupului-țintă în cazul screeningului pentru depistarea cancerului de sân astfel încât să includă femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (în comparație cu categoria de vârstă actuală, 50 – 69 de ani);
  • îndeamnă ca testare vizând depistarea virusului papilomului uman (HPV) să vizeze femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, o dată la 5 ani sau mai mult, pentru a depista virusul care crește riscul de cancer de col uterin, ținând seama de situația vaccinării împotriva HPV.
  • îndeamnă ca triajul vizând depistarea cancerului colorectal la persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani să fie efectuat prin testare imunochimică a materiilor fecale pentru a determina necesitatea potențială de a efectua examinări de control prin endoscopie/colonoscopie.

Pe baza celor mai recente dovezi și metode, planul european extinde screeningul organizat la alte trei tipuri de cancer:

  • Testare vizând depistarea cancerului pulmonar la actualii mari fumători și la foștii fumători cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani.
  • Testare vizând depistarea cancerului de prostată la bărbați cu vârste de până la 70 de ani pe baza testării vizând antigenul specific al prostatei și a scanării imagistice prin rezonanță magnetică (IRM) ca examinare de control.
  • Screeningul pentru depistarea Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în locurile cu incidență mare a cancerului gastric și cu rate mari ale mortalității.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:44 - Tânăr din Vâlcea, declarat dispărut de tatăl său, găsit mort în albia unui râu. Poliția cercetează cazul
13:39 - Pediatrii din Iași cer interzicerea comercializării petardelor: 30 de copii au ajuns la urgențe cu răni grave
13:36 - Europa ar putea simți în curând o „presiune intensă” pentru a ajunge la un acord cu Moscova, avertizează ministrul de Externe polonez
13:09 - Codin Maticiuc, după ce David Popovici a fost criticat că și-a luat mașină: „Ce mai urmează, Doamne, ce?! Să-și ia una și Sebastian Stan”
12:42 - Un român beat a înjunghiat un adolescent în metroul din Roma. Bărbatul a fost arestat, deși l-a amenințat pe băiat să nu sune la poliție
12:38 - Scene șocante în Satu Mare. După ce maşina i-a fost incendiată în faţa casei, proprietarul a primit ameninţări cu moartea
12:36 - Inundații istorice în Arabia Saudită. Străzile orașului pelerinilor, Mecca, s-au transformat în râuri iar mașinile au fost luate de ape
12:11 - Povestea lui Marinel, câinele returnat la centrul de adopții după 5 ani chiar de către stăpânii săi i-a emoționat pe români: ”Tristețea din ochii lui e nemărginită, așa îi frângi inima”
12:03 - Nicușor Dan: „Sunt mulți oameni care nu înțeleg de ce s-au anulat alegerile” / „Principala urgență pentru instituții este să lămurească ce s-a întâmplat” (VIDEO)
11:48 - O turistă de 22 de ani a fost ucisă de un elefant în Thailanda în timp ce-l îmbăia într-un sanctuar pentru animale