Referendumurile Rusiei nu vor schimba nimic, spune șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba: „Rușii pot face ce vor”

Referendumurile Rusiei nu vor schimba nimic, spune șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba: „Rușii pot face ce vor”
Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Fabrizio Bensch

Referendumurile prin care Moscova caută să anexeze și mai mult teritoriu ucrainean nu vor avea niciun impact, a declarat ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, marți, în contextul solicitărilor formulate de oficiali susținuți de Rusia în diverse zone ale Ucrainei, transmite Reuters.

Referendumurile Rusiei nu vor schimba nimic, spune Dmytro Kuleba

„Rușii pot face ce vor. Nu va schimba nimic”, a afirmat șeful diplomației ucrainene, într-un dialog cu reporterii în debutul întrevederii cu ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Reacția oficialului ucrainean vine în contextul în care Rusia și-a exprimat susținerea pentru planurile înainte de separatiștii pe care îi susține în Ucraina pentru a organiza referendumuri care să paveze calea către anexări suplimentare de teritoriu. Moscova a anexat deja Peninsula Crimeea, în anul 2014.

După aproape șapte luni de război, Vladimir Putin își calculează următorii pași. În ceea ce a părut a fi o mișcare orchestrată, oficialii susținuți de Rusia de pe 15% din teritoriul Ucrainei – o suprafață similară cu cea a Ungariei sau a Portugaliei – s-au aliniat pentru a solicita formal referendumuri de alipire la Federația Rusă.

În mai puțin de 24 de ore au fost lansate cereri de acest gen din așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, pe care Vladimir Putin le-a recunoscut chiar înainte de lansarea invaziei, dar și din regiunile Herson și Zaporojia, potrivit Reuters.

Oficialii susținuți de Moscova spun că referendumurile vor avea loc în doar câteva zile – începând de vineri, 23 septembrie, și până luni, 27 septembrie. Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni – spre exemplu, în Donețk deține control pe doar circa 60% din teritoriu.

Întrebat despre referendumuri, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a spus: „Încă de la începutul operațiunii… am spus că oamenii din teritoriile respective ar trebui să își hotărască soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că ei vor să fie stăpânii propriului destin”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:17 - MAE a emis o avertizare de călătorie în Bulgaria. Țara vecină se confruntă cu coduri meteo de vânt puternic și ninsori
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat