NATO, pregătit să intervină în cazul unor noi provocări în Kosovo

NATO, pregătit să intervină în cazul unor noi provocări în Kosovo
Kosovo anunţă că va depune o cerere oficială de aderare la UE până la sfârşitul anului. Sursa: Hepta/ DPA Images / Wolfgang Kumm
Atât enclava Kosovo cât și statul sârb urmăresc să adere la Uniunea Europeană și au convenit, ca parte a acestui proces de aderare, să își construiască relații de bună vecinătate.

Conflictul dintre sârbi și separatiștii kosovari mocnește

„Suntem vigilenți și pregătiți să acționăm dacă avem o creștere a tensiunilor, dar putem apela și la forțele de rezervă pe care le putem chema în scurt timp”, a declarat generalul de brigadă Luca Piperni reporterilor la sediul KFOR din capitala Pristina.

Serbia nu recunoaște independența nou-înființatului stat Kosovo, câștigată cu ajutorul SUA în 2008 în timp ce sârbii din nordul Kosovo consideră că Belgradul, și nu Pristina, este capitala țării lor.

Cauza noilor nemuțumiri

De la 1 septembrie, Serbia nu a mai eliberat documente de intrare/ieșire cetățenilor kosovari, ci le-a permis să-și folosească actele de identitate. Măsura a fost reluată după 11 ani.

Înlăturarea documentelor de intrare/ieșire a determinat escaladarea tensiunilor.

Serbia și autoproclamatul stat Kosovo au convenit asupra acestui acord pe 27 august, cu mediere din Statele Unite și Uniunea Europeană.

Sârbii din nordul regiunii separatiste au ridicat baricade pentru a se opune deciziilor guvernului kosovar cu privire la obligativitatea acestor documente și a reînmatriculării vehiculelor.

La 1 septembrie a început și termenul, de două luni, pentru reînmatricularea mașinilor care circulă în nordul Kosovo cu plăcuțe de înmatriculare emise de Serbia.

NATO, pregătit să împiedice escaladarea violențelor

 3.700 de forțe de menținere a păcii ale NATO sunt active în enclava amintită pentru a preveni violențele dintre separatiștii albanezi și sârbi.

Piperni a declarat presei că situația este calmă dar fragilă și că NATO nu poate exclude noi tensiuni sau violențe în nordul țării pe măsură ce se apropie termenul limită de 31 octombrie: „Dacă situația se deteriorează, suntem pregătiți să intervenim, suntem pregătiți să fim la mijloc între protestatari și organizațiile de securitate”, a subliniat oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)