UE vrea sateliți prin care să monitorizeze tăierea ilegală pădurilor. Vor reuși să stopeze defrișările din România?

UE vrea sateliți prin care să monitorizeze tăierea ilegală pădurilor. Vor reuși să stopeze defrișările din România?
Sursa foto: Pixabay

Politicile Uniunii Europene referitoare la protejarea ariilor protejate va obliga statele membre să folosească tehnlogia modernă, cum ar fi sateliții Copernicus, pentru depistarea furturilor de lemn.

Drept urmare, s-au adoptat o rezoluție și un regulament menite să ducă la îndeplinirea obiectivelor.

Obligativitatea monitorizării poate stopa din ritmul dezastrului

Ministrul Mediului, Tanczoz Barna, a menționat recent că România se poate alinia cerințelor în acord cu activiștii de mediu care avertizează că în România defrișările ilegale au încă un ritm periculos.

Gabriel Păun, Agent Green a precizat că imaginile satelitare de înaltă rezoluție pot fi contractate gratuit de Guvernul României pentru a fi introduse ca modul suplimentar al actualului inspector al pădurii: „Tocmai asta se urmărește de CE și PE să nu mai fie la nivel facultativ în România, ci obligatoriu” a completat ecologistul.

Strategia urmează să fie adoptată de Consiliul European

Mihai Diac, unul dintre fondatorii comunității Codrii Iașilor, citat de ProTV, declară că, pe lângă copacii marcați de pădurari, sunt tăiați ilegal mulți alții. Spre exemplu, o pădure bătrână de 12.500 de hectare din apropierea Iașiului este tocată zilnic de drujbe; doar 1% din suprafața acesteia beneficiază de protecție strictă, conform sursei amintite.

Parlamentul European vrea să salveze ultimele păduri seculare de pe continent în timp ce pe teritoriul României zonele protejate nu beneficiază de protecție decât declarativ, conform activiștilor de mediu.

UE vrea și lemn dar și păduri în România

Potrivit activiștilor de la Agent Green, în fiecare oră, în România sunt tăiate aproape șase hectare de pădure: pentru încălzire, conform celor din Ministerul Mediului, se arde aproape o treime din cantitate. Parlamentul European solicită statelor membre ca utilizarea copacilor pentru producția de energie să fie sustenabilă și promite stimulente financiare pentru cei care adoptă tehnici de protecție și refacere a fondului forestier.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor