Noi strategii adoptate de șefii apărării statelor NATO la reuniunea anuală de la Talinn

Noi strategii adoptate de șefii apărării statelor NATO la reuniunea anuală de la Talinn
sursă foto: captură YT

Reuniunea anuală la nivel de șefi ai apărării din statele NATO din Tallinn, Estonia, s-a încheiat ieri prin adoptarea unor măsuri privind aplicarea doctrinelor Alianței în contextul noilor provocări globale.

Pe masa discuțiilor au stat evoluțiile strategice din cadrul Alianței și s-au dezbătut modalitățile de operaționalizare a deciziilor luate la Summit-ul de la Madrid.

Se sporesc viteza și eficacitea forțelor dislocate

Dezbaterile au vizat totodată, conform Defense Romania, implementarea deciziilor privind „descurajarea și postura de apărare a NATO” de la Summit-ul NATO de la Madrid.

Printre temele conferințelor a fost punctată și scăderea duplicărilor între măsurile adoptate de statele membre și cele adoptate la nivelul Alianței.

„Această strategie asigură că planurile naționale sunt mai strâns legate de planurile Alianței, și că sporim viteza și eficacitatea forțelor noastre rapide dislocabile”, a subliniat amiralul amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.

Printre participanți s-a aflat și gen. Christopher G. Cavoli – Comandant Suprem Aliat în Europa (SACEUR) – care și-a prezentat aprecierile cu privire la situația NATO pe flancul estic dar și asupra politicii de tip ”360 grade” a Alianței asupra securității, două priorități ce conduc NATO în accelerarea implementării noului concept de război.

Era digitală și provocările din capabilitățile NATO

Într-o sesiune dedicată viitorului forțelor armate, conform sursei amintite, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne, a detaliat participanților construirea unei Alianțe cu mai multe zone de dezvoltare și în privința consolidării interoperabilității NATO prin Transformare Digitală.

„Trebuie să continuăm să ne dezvoltăm și să ne adaptăm. De aceea, comandantul suprem aliat al NATO pentru transformare, generalul Lavigne, ne-a oferit cunoștințele sale despre cum putem promova cooperarea între domenii și ramuri de serviciu și cum ne putem transforma forțele armate în era digitală”, a declarat amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`