Rusia refuză Armenia: nu se mai grăbește la tancuri, îndeamnă la…diplomație cu Azerbaidjanul

Rusia refuză Armenia: nu se mai grăbește la tancuri, îndeamnă la...diplomație cu Azerbaidjanul
sursă foto: captură YT

Șeful Statului Major Întrunit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Anatoli Sidorov, a declarat recent că, în acest moment, nu se are în vedere trimiterea unui contingent militar în Armenia.

Din OTSC fac parte Armenia,  Kazahstanul, Belarus,  Kârgâzstanul, Federația Rusă și Tadjikistanul fiind o alianță politico-militară în spațiul euro-asiatic.

Rusia nu se mai grăbește la tancuri, îndeamnă la…diplomație

În urma consultărilor dintre reprezentanții statelor membre, OTSC a decis să nu se dea curs acestei cereri. Structura multinațională a trimis, pe 15 septembrie, o delegație în Armenia, condusă de șeful Statului Major Întrunit al organizației.

Săptămâna viitoare, este așteptat în Armenia secretarul general al OTSC, Stanislav Zas.

“Să nu anticipăm. Vreau doar să spun că, pe 13 septembrie, șefii noștri de state au declarat în unanimitate că această problemă care există între Republica Armenia și Azerbaidjan ar trebui rezolvată prin metode politice și diplomatice.

Adică, folosirea forței militare, inclusiv cu participarea OTSC, nu a fost discutată nici pe 13 septembrie, nici ieri și nici astăzi. Cred că nu se va pune această problemă nici în viitorul apropiat”, a declarat Sidorov pentru Interfax.

O decizie OTSC va fi luată după misiunea în Armenia

“Misiunea OTSC a fost împuternicită să analizeze situația și să rezolve pe loc, dacă este cazul. Nu vor fi luate decizii pe furiș, ci în urma unor discuții și analize cu conducerea Republicii Armenia și cu alți oficiali interesați. Misiunea va propune soluții Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, pentru ca șefii de state să ia decizii în aceste probleme”, a adăugat oficialul.

“Vom analiza rapoartele misiunii din Armenia și vom spune: Da, haideți să trimitem trupe de menținere a păcii sau vom constata că misiunea a rezolvat ea însăși problema și nu mai este cazul de alte discuții. Eu pot să spun doar că între părțile aflate în conflict în această zonă apare în mod constant aceeași problemă, care ar trebui soluționată. Este vorba despre delimitarea frontierei comune dintre Armenia și Azerbaidjan”, a conchis oficialul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)