Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat joi că, dacă SUA decid să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, vor trece „linia roșie” și vor deveni o „parte a conflictului”.
În cadrul briefingului, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a adăugat că Rusia „își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul”, potrivit Reuters.
Washingtonul a furnizat Ucrainei rachete avansate care pot lovi ținte la 80 km (50 mile) distanță, un moment în care s-a abținut să anunțe public că va mări de două ori raza sa de acțiune. Oficialii americani spun că Ucraina a promis că nu va folosi rachete americane pentru a lovi teritoriul rus.
„Dacă Washingtonul decide să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, va trece linia roșie și va deveni partea directă a conflictului”, a spus Zakharova.
Ucraina a cerut și a primit cantități mari de arme de la Statele Unite și alți aliați occidentali pentru a o ajuta să contracareze forțele armate ruse care au fost trimise în Ucraina în februarie.
Moscova spune că a desfășurat trupe pentru a preveni ca Ucraina să fie folosită ca platformă pentru agresiunea occidentală și pentru a apăra oamenii vorbitori de limbă rusă. Kievul și aliații săi occidentali resping aceste argumente ca pe un pretext fără temei pentru un război de agresiune în stil imperial.
Olaf Scholz și Vladimir Putin au discutat marți la telefon. În timpul convorbirii, cancelarul german i-a cerut liderului de la Kremlin să-și retragă toate trupele din Ucraina.
„Cancelarul federal a subliniat că orice alt pas al Rusiei de anexare nu va rămâne fără răspuns și nu va fi recunoscut în nicio circumstanță”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Scholz i-a mai cerut lui Putin să continue să implementeze acordul privind exportul de cereale și să trateze luptătorii capturați în conformitate cu dreptul umanitar internațional.