Într-un gest fără precedent, Uniunea Europeană va tăia o parte consistentă din fondurile europene destinate Ungariei din cauza încălcării repetate a statului de drept de către Guvernul condus de Viktor Orban.
Ziarul austriac Die Presse notează că Ungaria va rămâne fără fondurile de peste 5 miliarde de euro din PNRR și fără circa 70% din fondurile cuvenite Ungariei în trei programe operaționale finanțate din exercițiul bugetar 2021-2027.
De asemenea, fluxul de bani către fundații de interes public controlate de apropiați ai lui Orban va fi oprit.
Decizia ar urma să fie anunțată zilele următoare de către austriacul Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget.
Totul reiese dintr-o scrisoare internă a comisarului, obținută de Die Presse.
Ungaria va fi penalizată astfel pentru că Guvernul Orban a încălcat repetat regulile statului de drept și independența Justiției. De asemenea, guvernul de la Budapesta e acuzat că direcționează bani europeni către oligarhii din jurul său.
Într-o încercare de a convinge UE să nu-i taie accesul la fondurile europene, parte din ele oricum deja blocate, Guvernul ungar a anunțat recent crearea unei autorități „independente” pentru lupta împotriva corupției.
Pe de altă parte, Ungaria refuză în continuare să facă parte din Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kovesi, care are ca scop investigarea fraudelor cu bani europeni. De atlfel, e una dintre puținele țări UE care nu susțin această instituție.
Ungaria nu e oricum văzută cu ochi bun la Bruxelles și pentru că premierul Viktor Orban a făcut de mai multe ori jocurile lui Vladimir Putin, blocând încercări de sancționare a Rusiei pentru războiul pe care l-a declanșat în Ucraina.
De altfel, din cauza atitudinii sale pro-Putin, Orban a fost abandonat și de aliații săi de până acum din Uniune, cazul cel mai vizibil fiind cel al Poloniei. Varșovia era pe poziții similare cu Budapesta în conflictul cu UE pe tema respectării statului de drept, dar alianța dintre cele două pare să se fi rupt de când Orban a ales să facă jocurile lui Putin în UE. De cealaltă parte, Polonia e unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei.