Germania vrea să naționalizeze Uniper – cel mai mare importator de gaze naturale din țară

Germania vrea să naționalizeze Uniper - cel mai mare importator de gaze naturale din țară

Guvernul german și-ar putea majora participația la Uniper la peste 50% și este dispus să facă pasul istoric de a naționaliza complet cel mai mare importator de gaze al țării pentru a preveni un colaps al sistemului energetic, anunță Bloomberg.

Guvernul a intervenit deja cu un pachet de salvare în iulie, care includea o participație de 30%.

Uniper, cu sediul la Dusseldorf, are nevoie de mai mult ajutor din partea statului, după ce a apelat deja la un pachet de sprijin care ar putea fi în valoare de 20 de miliarde de euro, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale și întreruperile de aprovizionare din Rusia au provocat pierderi zilnice de milioane de euro, ceea ce a determinat guvernul să intervină cu un pachet de salvare în iulie, care includea o participație de 30%.

Administrația cancelarului Olaf Scholz este pregătită să injecteze mai mult capital și să își majoreze participația peste pragul de 50%, a declarat una dintre aceste persoane, care a cerut să nu fie identificată deoarece informațiile sunt confidențiale.

Olaf Scholz a explicat decizia Germaniei de a reactiva centralele pe cărbune și petrol. Foto: Hepta – DPA Images / Bernd von Jutrczenka

O naționalizare completă este, de asemenea, în discuție, iar compania-mamă finlandeză a Uniper, Fortum Oyj, ar avea un cuvânt de spus în această decizie, a spus persoana respectivă.

Discuțiile cu guvernul finlandez – proprietarul majoritar al Fortum – sunt în curs de desfășurare, iar Germania a declarat anterior că nu este dispusă să răscumpere participația finlandeză.

Dacă Germania va naționaliza complet Uniper, atunci ar fi a doua țară care recurge la renaționalizare, după ani de zile, în ultimele luni. În data de 9 iulie, chiar înainte de deschiderea Bursei de la Paris, statul francez, care deținea deja 83,9% din compania energetică, și-a anunțat intenția de a lansa o ofertă publică de cumpărare pentru 100% din capital, anunța lemonde.fr.

Acțiunile Uniper au scăzut cu 9,6% la ora 12:19, la Frankfurt

Uniper a confirmat miercuri că una dintre opțiunile discutate este ca guvernul german să preia o participație „majoritară semnificativă”. Beate Baron, o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Economiei, a refuzat să comenteze.

Acțiunile Uniper au scăzut cu 9,6% la ora 12:19 la Frankfurt, după ce anterior au urcat cu până la 10,6%, în timp ce acțiunile Fortum au scăzut cu 0,9% după ce au crescut cu până la 7,1%.

Fortum a precizat miercuri într-un comunicat că nu au fost luate decizii „dincolo de ceea ce s-a convenit în pachetul de stabilizare din iulie”, dar a adăugat că sunt luate în considerare „soluții alternative”.

„Mediul operațional în deteriorare și situația financiară a Uniper trebuie să fie luate în considerare în timp ce Fortum, guvernul german și Uniper continuă discuțiile privind o soluție pe termen lung”, a declarat Fortum, adăugând că va „actualiza piața după cum și dacă va fi necesar”.

Reducerile de aprovizionare din Rusia au forțat compania să cumpere gaze scumpe

Germania este hotărâtă să asigure supraviețuirea Uniper în lunile următoare, când criza de energie s-ar putea agrava pe măsură ce temperaturile scad.

Reducerile de aprovizionare din Rusia au forțat compania să cumpere gaze scumpe de pe piața spot pentru a respecta contractele, împingând-o în pragul insolvenței.

Contractele futures la gaz sunt de aproximativ trei ori mai mari decât în urmă cu un an, în condițiile în care Rusia ripostează la sancțiunile impuse din cauza războiului din Ucraina.

Creșterea prețurilor la energie a zguduit companiile energetice, iar apelurile în marjă – garanțiile necesare pentru a susține tranzacțiile – au urcat la niveluri nesustenabile.

Foto: Hepta.ro / Sputnik / Dmitrij Leltschuk

VNG AG, o filială a companiei germane de utilități EnBW AG și un alt mare importator de gaze, a depus săptămâna trecută o cerere de ajutor guvernamental.

Directorul executiv al Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a avertizat săptămâna trecută, într-un interviu acordat Bloomberg, că pierderile pentru înlocuirea fluxurilor de gaze rusești lipsă ar putea atinge luna aceasta limita de 7 miliarde de euro, ceea ce ar obliga guvernul să intervină din nou.

Pachetul de stabilizare al guvernului include un sprijin de 7 miliarde de euro pentru a asigura compania până în trimestrul al patrulea, dar atingerea acestei limite „va fi cu siguranță mai devreme”, a declarat Maubach în marja unei conferințe la Milano.

Pachetul de ajutor oferit de guvern în iulie mai trebuie să fie semnat și apoi aprobat de Uniunea Europeană.

Acordul a inclus titluri convertibile obligatorii de 7,7 miliarde de euro, precum și o linie de credit de 9 miliarde de euro de la banca de stat pentru dezvoltare KfW, pe care Uniper încearcă să o majoreze la 13 miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)