După o pauză de doi ani, gripa clasică amenință să facă ravagii în acest sezon

După o pauză de doi ani, gripa clasică amenință să facă ravagii în acest sezon
Foto: Pixabay

După o pauză de doi ani în care gripa a fost aproape inexistentă, în această toamnă sezonul gripal se anunță mai serios, a apreciat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Adevărul.

Dubla infecție și cu SARS-CoV-2 și cu gripă nu este exclusă, e doar ghinion

„La începutul acestui an am elaborat un set de recomandări pe care le-am transmis Ministerului Educaţiei, a fost distribuit Inspectoratelor Şcolare, directorilor de unităţi de învăţământ.

Sunt câteva lucruri simple, pe care le avem cu toţii la îndemână. Aceste măsuri sunt universale, previn şi infecţia cu noul coronavirus, previn şi gripa, pentru că e posibil să avem un sezon gripal mai serios în acest an, după o pauză de doi-trei ani.

Nu vom schimba în niciun fel abordarea care a reuşit să menţină şcolile deschise“, a afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Ce înseamnă un sezon de gripă mai serios?

Ce înseamnă un sezon de gripă mai serios explică prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie: „Prin măsurile luate în anii de pandemie contra SARS-CoV-2 – un virus mult mai transmisibil decât virusul gripal – s-a reușit și prevenirea gripei.

Așa se justifică faptul că în anii de pandemie gripa s-a manifestat minimal. Acum, nemaifiind măsuri restrictive și așteptarea fiind că nici nu vor fi foarte restrictive, este clar că virusul gripal n-a murit și se va manifesta.

În momentul în care lumea nu va purta mască, va frecventa aglomerările, nu va mai lua nici celelalte măsuri de distanțare, sigur că virusul gripal va circula și va infecta. De aceea se spune că se așteaptă ca în sezonul de toamnă/iarnă gripa să fie mai manifestă decât în anii trecuți, posibil la nivelul anterior anilor pandemiei”.

Vom avea totodată și infecții cu SARS-CoV-2, soluția este vaccinarea simultană

„Infecția cu SARS-CoV-2 și cu virus gripal în același timp este foarte posibilă. Nu se exclud una pe alta. E ghinion maxim, dar este posibil și chiar probabil să se întâmple la unii oameni acest lucru”, atrage atenția universitarul.

Dacă se iau aceste măsuri, deja reducem riscul potențial care a început cu debutul școlii, care se va mări cu începerea facultăților și se va accentua în sezonul rece, când circulația virusurilor respiratorii este propice, mai spune medicul epidemiolog.

Foto: Pixabay

Vaccinarea ca metodă de prevenție se impune, atât vaccinarea antigripală, cât și cea împotriva SARS-CoV-2. „Vaccinarea împotriva gripei se face de preferință în septembrie sau octombrie.

De ce? Pentru că din momentul administrării vaccinului și până la cel al apariției titrului de anticorpi – deci a protecției vaccinale – e necesar un interval mediu de două săptămâni. Trebuie să înțelegem că nu ne vaccinăm azi și de mâine suntem protejați.

Cum a fost și la SARS-CoV-2, a fost nevoie de timp până când a apărut titrul protector de anticorpi. Trebuie să ne gândim că dacă estimăm că virusurile gripale vor începe să circule mai intens din luna noiembrie, atunci trebuie să ne vaccinăm cel mai târziu undeva în luna octombrie, pentru ca în sezonul rece să fim deja protejați.

Și cele două vaccinări nu se exclud: vaccinarea SARS-CoV-2 – o doză booster, aceasta care să conțină și protecția față de variantele ultime apărute care sunt dominante – și împotriva gripei, nu există o incompatibilitate în administrarea lor. Obținem protecție și pentru una, și pentru cealaltă”, recomandă medicul.

Ministerul Sănătății a recomandat câteva reguli care pot preveni virozele respiratorii.

Igiena mâinilor: spălarea frecventă a mâinilor și/sau dezinfecția lor (înainte de intrarea în clasă, înainte de masă, după utilizarea toaletei, după tuse/strănut, ori de câte ori e necesar);

Igiena respiratorie: tuse, strănut în șervețel de unică folosință sau în plica cotului, aruncarea șervețelului la gunoi imediat după folosire, spălarea/dezinfecția mâinilor după tuse/strănut;

Igiena în clase: aerisirea frecventă a sălilor de clasă – păstrarea ferestrelor deschise – ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs.

Transmiterea virusurilor poate fi redusă prin purtarea măștii și respectarea distanțării fizice de minimum 1,5 metri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:11 - Accident cu patru mașini pe cel mai aglomerat bulevard din București: Circulația rutieră se desfășoară pe o singură bandă
22:03 - O firmă din China scoate la vânzare bilete pentru o expediție în spațiu. Care este prețul pe care trebuie să îl plătească o persoană
22:02 - România face teste pentru producția proprie de stridii în Marea Neagră. Experimentul este desfășurat cu un specialist din Italia
22:02 - Ludovic Orban: Cine votează cu Simion la prezidențiale, de fapt, votează cu Ciolacu (VIDEO)
21:59 - Ludovic Orban, despre AUR: „Ăla nu este partid, ăla este, practic, o încropeală politică în care nu contează decât un singur om, care este antidemocrație, iar acel om n-are niciun istoric, n-a făcut nimic la viața lui” (VIDEO)
21:48 - Ludovic Orban, după ce liderul PNL i-a cerut lui Lasconi să se retragă: “Ciucă trebuie să țină ciocu’ mic. Și eu îi spun nea Ciucă, retrage-te pentru că te chinui degeaba. Distrugi și mai tare imaginea liberalismului” (VIDEO)
21:36 - Elon Musk pregătește mașini electrice mai ieftine pentru anul viitor
21:34 - Orban: Nu vi se pare ciudat că în afară de Ciolacu sunt atâția iepuri printre candidați? Geoană, fost PSD-ist, Cristi Diaconescu, fost PSD-ist, Ana Birchall, fostă PSD-istă, Ciucă, cel mai mare iepure, și iepurele adevărat – Simion (VIDEO)
21:31 - Expunerea la lumină, pe timp de noapte, poate avea efecte grave asupra organismului. Ce boli putem dezvolta din cauza poluării luminoase
21:16 - Care e suma uriașă pe care ar fi plătit-o Laura Crișan pentru asasinarea tatălui său