Șerban Pop, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a primit o condamnare pe fond de 13 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat de luare de mită.
Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel București.
Fost șef ANAF a fost găsit vinovat după ce ar fi primit mită 2,5 milioane de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Luni, Curtea de Apel București a constatat că acuzațiile erau întemeiate, dovadă fiind hotărârea de condamnare:
„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de repunere a cauzei pe rol, formulată de inculpatul Pop Șerban, prin aparatorul ales Todică Alexandru. Condamnă pe inculpatul POP SERBAN la pedeapsa de 13 ani închisoare.
Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe o perioadă de 5 ani după executarea pedepsei principale. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege, dreptul de a exercita profesia de functionar public, pe durata executării pedepsei principale.
Confiscă de la inculpatul Pop Șerban suma de 2.500.000 euro, suma primită de către acesta cu titlu de mită. Menţine măsura sechestrului asigurator instituită de DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE prin ordonanţa nr. 205/P/2021 din data de 22.11.2021 (pusă în executare prin procesul-verbal din 02.12.2021), până la concurența sumei de 2.500.000 euro (…).
Obligă pe inculpatul Pop Șerban la plata sumei de 14.680 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu apel. Pronunţată în şedinţă publică azi, 12 septembrie 2022”.
Potrivit magistraților, în perioada 31 ianuarie – 23 decembrie 2008, Șerban Pop, vicepreședinte ANAF, i-ar fi cerut unui om de afaceri 5 milioane de euro, din care ar fi primit doar 2,5 milioane de euro, cu titlu de mită. Acesta ar fi primit banii în patru tranșe, în conturile unor companii off shore.
Procurorii DNA au afirmat că fostul vicepreședinte ANAF ar fi primit acești bani pentru aprobarea unei soluții fiscale individuale anticipate (act administrativ) legată de o tranzacție încheiată între compania omului de afaceri și o societate de stat și a urgentării restituirii, către firma omului de afaceri, a sumei de 228.259.140 lei cu titlu de TVA.
„După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasaţi de firma omului de afaceri ar fi fost transferaţi într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 euro au fost transferaţi mai departe în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar”, au mai precizat procurorii.