Curtea de Apel Alba Iulia a făcut publică motivarea deciziei din 10 iunie prin care a respins raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ]n cazul președintelui Iohannis. Acesta fusese acuzat, în august 2013, l de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de FDGR, al cărui preşedinte era atunci.
Conform judecătorilor, Klaus Iohannis nu a fost în conflict de interese deoarece nu a avut vreun drept privind alegerea firmei.
„Practic, reclamantul, semnând contractul de prestări servicii nr.71/23.12.2010 cu S.C T.H. S.R.L., a îndeplinit o obligaţie legală stipulată de dispoziţiile art.204 din OUG nr. 34/2006 conform cărora «Autoritatea contractanta are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, pe baza propunerilor tehnice şi financiare cuprinse în respectiva ofertă»”, notează judecătorul.
Iohannis „nu a avut nici un moment drept de opţiune cu privire la alegerea câştigătorului, respectiv între a semna sau nu contractul”, potrivit instanţei.
„Astfel, în condiţiile în care nu a îndeplinit nicio atribuţie pe parcursul procedurii de achiziţie, nu a participat la luarea unei decizii în ceea ce priveşte atribuirea contractului Tipografiei Honterus, semnarea contractului fiind realizată în baza legii şi nu în urma unui proces deliberativ, nu se poate susţine că reclamantul s-ar afla în conflict de interese”.