Adrian Cârlan a câștigat o competiție organizată de NASA, împreună o echipă de informaticieni din Cipru, Serbia și Ucraina. Ei s-au prezentat cu un proiect de construire a unei drone utilitare pentru o stație spațială, potrivit site-ului pulsul-afroditei.com.
Adrian Cârlan este un absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, iar de cinci ani s-a stabilit la Limassol.
Participanții trebuiau să creeze o aplicație pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spaţiului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pe Pământ. Juriul a selecționat proiectul împreună cu alte cinci dintr-un număr de 950 din 135 de țări.
Proiectul la care a contribuit și românul se numește ” ArachnoBeeA” și constă în construirea unei drone utilitare pentru o staţie spaţială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje şi echipamente.
”Arachnobeea este o dronă utilitară ce poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul staţiei spaţiale ISS. Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiţii de lucru. Astfel, în ambient presurizat se poate deplasa folosind cele 4 rotoare (albina), iar în spaţiile depresurizate cu ajutorul celor 4 membre (păianjen). De aici şi conceptul de dronă hibridă Păianjen-Albină”, a spus Adrian Cârlan pentru sursa citată.
Întrebat dacă românilor le este mai ușor să se realizeze în străinătate decât acasă, acesta a răspuns că nu există o regulă: ”cunosc multă lume care s-a realizat în România, dar de asemenea cunosc mulţi prieteni care s-au realizat peste hotare. Totul ţine de firea şi de determinarea fiecăruia. Dar în acelaşi timp, mediul propice dezvoltării proprii este foarte important (…) Din cauza lipsei de suport, dar şi a lipsei investiţiilor din infrastructură, industrie, cercetare, educaţie, oamenii de valoare decid să părăsească ţara. Tinerii aleg să lucreze în alte ţări pentru a putea să-şi realizeze visurile şi cariera profesională”.