Produsele fabricate prin muncă forțată sau cele importate în cele 27 de țări ale Uniunii Europene vor fi interzise conform unui proiect de norme europene, potrivit unui document al UE consultat de Reuters, o măsură provocată de presiunile exercitate de parlamentarii europeni îngrijorați de drepturile omului în provincia chineză Xinjiang.
Cu toate acestea, proiectul de norme al Comisiei Europene este mai puțin cuprinzător decât ceea ce au propus legislatorii UE, în parte din cauza constrângerilor juridice. Executivul UE va trebui să stabilească detaliile cu aceștia și cu țările UE înainte ca normele să poată deveni lege.
„O astfel de interdicție ar trebui să se aplice produselor pentru care a fost utilizată munca forțată în orice etapă a producției, fabricării, recoltării și extragerii lor, inclusiv a prelucrării sau a prelucrării legate de produse”, se arată în document.
„Interdicția ar trebui să se aplice tuturor produselor, de orice tip, inclusiv componentelor acestora, și ar trebui să se aplice produselor, indiferent de sector, de origine, indiferent dacă acestea sunt naționale sau importate, sau dacă sunt introduse sau puse la dispoziție pe piața Uniunii sau exportate.”
Normele vizează operatorii economici mai mari, cum ar fi importatorii, fabricanții, producătorii și furnizorii de produse, deoarece riscurile de muncă forțată sunt cele mai răspândite, iar impactul este probabil să fie cel mai mare, se arată în document.
Cu toate acestea, revine autorităților naționale sarcina de a dovedi că munca forțată a fost implicată în fabricarea și prelucrarea produselor.