Cine este singurul rege din istorie cu o domnie mai lungă decât a Elisabetei a II-a

Cine este singurul rege din istorie cu o domnie mai lungă decât a Elisabetei a II-a
Silueta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în timpul unei vizite la Catedrala din Manchester. Foto din 8 iulie 2021: Hepta.ro / DPA Images / Christopher Furlong

Regina Elisabeta a II-a a fost monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii. Aceasta a petrecut pe tron 70 de ani, moment marcat de ceremoniile dedicate Jubileului de Platină în luna aprilie a anului trecut.

Care a fost monarhul cu cea mai lungă domnie

Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a nu a avut și cea mai lungă domnie din istoria regalității. Cel mai longeviv monarh din toate timpurile a fost regele Ludovic al XIV-lea al Franței, acesta domnind timp de 72 de ani și 110 zile între 1643 și 1715.

Domnia reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat după 70 de ani și 214 zile după ce aceasta s-a stins din viață joi la vârsta de 96 ani la îndrăgitul ei Castel Balmoral din Scoția.

În ceea ce-l privește pe regele Ludovic al XIV-lea, longevitatea domniei sale este cu atât mai remarcabilă întrucât a trăit într-o perioadă în care speranța de viață era mult mai scăzută decât în prezent.

Totuși, trebuie amintit că această statistică este oarecum distorsionată de rata ridicată a mortalității infantile din perioada respectivă și că oamenii care treceau de primii ani de la naștere ajungeau să aibă o viață ceva mai apropiată de cea din prezent ca longevitate.

Ludovic al XVI-lea (1774-1792) a devenit rege al Franței la 20 de ani printr-o conjunctură nefavorabilă. Nepregătit pentru a conduce un regat în plină criză, consecință a politicii precedentului monarh, Ludovic al XV-lea, el a avut o domnie nefastă, fiind nevoit să se bazeze pe specialiști pentru reformarea statului, care până la urmă a dus la declanșarea Revoluției din 1789 și la destrămarea monarhiei.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh al țării, a murit joi la vârsta de 96 de ani, potrivit The Independent.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit la 96 de ani

Ea va fi succedată la tron de fiul său, Prințul Charles de Wales, care va domni peste Regatul Unit și peste alte 10 națiuni din Commonwealth, un rol pentru care s-a pregătit vreme de 73 de ani.

Suverana a murit joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral din Scoția, după 70 de ani de domnie, depășindu-i pe predecesorii săi și fiind martora unor schimbări monumentale în viața socială și politică a lumii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`