Deținuții au scris 157 de cărți în 18 luni de zile pentru reducerea pedepsei și eliberarea condiționată

Deținuții au scris 157 de cărți în 18 luni de zile pentru reducerea pedepsei și eliberarea condiționată
Foto: b365.ro

Persoanele aflate în detenție au scris 157 de cărți de la începutul anului 2014 până în iunie 2015. Motivul pentru care au recurs la acest tertip este reducerea pedepsei și eliberarea condiționată.

Datele aparțin Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Astfel, numărul cărților scrise în penitenciare a crescut față de anii anteriori. În anii 2012 și 2013 au fost redactate 97 de lucrări de către persoane private de libertate.

În ceea ce privește plagiatul, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, anunța că există mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor, conform Agerpres.

„Caracterul științific nu este ușor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă științific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de față atât la Ministerul Justiției, la ANP, cât și la Consiliul Superior al Magistraturii. (…) Cadrul legal în vigoare este din 2006 și în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate”, a spus Cazanciuc.

DNA a transmis o notă Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Justiției în care cerea acestor instituții să aprecieze asupra oportunității inițierii unor modificări legislative în materie, potrivit Agerpres.

DNA își motiva demersul de modificare a legii prin faptul că pentru realizarea unor astfel de lucrări este nevoie de consultarea unor materiale de referință – enciclopedii, lexicoane, glosare, vocabulare, dicționare — „care nu pot fi în mod rezonabil accesate în penitenciar”. În nota adresată CSM se făcea trimitere la situația din alte țări europene, unde o astfel de reducere a pedepsei datorată scrierii de lucrări științifice nu este reglementată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`