Ratele dobânzilor din zona euro afectate de o creștere record. Lagarde vorbește despre raționalizarea gazelor și recesiune

Ratele dobânzilor din zona euro afectate de o creștere record. Lagarde vorbește despre raționalizarea gazelor și recesiune
Credit: McPhoto/face to face

Banca Centrală Europeană a anunțat o creștere record a ratelor dobânzilor din zona euro, în încercarea de a combate inflația, potrivit Reuters.

Lagarde menționează raționalizarea gazelor în întreaga zonă euro și o recesiune în 2023

BCE a majorat toate ratele sale cheie cu trei sferturi de punct procentual și a avertizat că este posibil să majoreze din nou ratele în cursul acestui an.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că banca centrală nu poate controla prețurile ridicate la energie. Banca majorase ratele dobânzilor în iulie, prima majorare în mai bine de 11 ani.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că banca centrală nu poate controla prețurile ridicate la energie, sursă foto: captură YT

„Nu pot reduce prețul energiei”, a spus ea. „Nu pot convinge marii jucători din această lume să reducă prețul gazelor. Nu pot reforma piața energiei electrice. Și sunt foarte încântată să văd că Comisia Europeană are în vedere măsuri în acest sens, deoarece politica monetară nu va reduce prețul energiei”.

Ea a adăugat că, dacă prețurile la gaze vor continua să „crească vertiginos”, acest lucru ar fi „recesionar”.
Dacă Rusia ar întrerupe complet livrările de gaze către UE, atunci un scenariu pe care BCE îl are în vedere este raționalizarea gazelor în întreaga zonă euro și o recesiune în 2023, a spus Lagarde.

Băncile centrale majorează ratele dobânzilor pentru a crește costul împrumuturilor

„Presiunile asupra prețurilor au continuat să se consolideze și să se extindă în întreaga economie”, a declarat BCE după ultima sa decizie.

BCE a majorat dobânda sa cheie pentru depozite – cât plătește dobânda la depozite – la 0,75% de la zero și a ridicat rata principală de refinanțare – cât trebuie să plătească băncile atunci când împrumută bani de la BCE – la 1,25% de la 0,5%.

Băncile centrale majorează ratele dobânzilor pentru a crește costul împrumuturilor, ceea ce ar trebui să determine oamenii să se împrumute și să cheltuiască mai puțin și să economisească mai mult. În teorie, acest lucru ajută la limitarea creșterii prețurilor.

Inflația din întreaga lume este determinată de creșterea prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina.

BCE a prognozat o inflație în zona euro de 8,1% în acest an, de 5,5% în 2023 și de 2,3% în 2024, dar „acestea sunt supuse unui grad ridicat de incertitudine, având în vedere volatilitatea prețurilor la gaze”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`