Cum amenajăm camera elevilor / Care sunt sfaturile arhitecților

Cum amenajăm camera elevilor / Care sunt sfaturile arhitecților
Foto: Pixabay

Școala a început, iar elevii își doresc camerele lor, personalizate și mobilate, cu toate cele necesare, însă părinții trebuie să țină cont de câteva repere atunci când iau decizia să aranjeze camerele celor mici.

Fiind spații destinate atât odihnei, cât și lecțiilor, camerele școlarilor trebuie organizate cât mai bine, iar arhitectul Andrei Samoil a oferit câteva sfaturi părinților privind amenajarea acestor locuri, notează dcnews.ro.

Cum amenjăm camerele elevilor

Arhitectul a oferit câteva sfaturi referitoare la detaliile de care trebuie să țină cont părinții în aranjarea spațiului destinat studiului, vizavi de modalitate de poziționare a obiectelor de mobilier.

„În primul rând, cred că este important să existe un birou de înălțimea potrivită, cu un scaun potrivit înălțimii copilului (reglabil, pivotant și comod). De asemenea, lumina (artificială sau naturală) ar trebui să-i vină din partea stângă pentru dreptaci sau dreapta pentru cei ce scriu cu mâna stângă. Foarte important este să existe desemnat clar spațiul de birou, separat de cel de joacă. Pentru cei ce folosesc mult tableta sau laptopul, este important să nu bată lumina direct în ecran”, a declarat arhitectul Samoil.

Cum se delimitează spațiul de joacă de cel de studiu

„Mai ales la cei din clasele primare, dacă zona de studiu se suprapune (vizual) cu cea de joacă, acestora le va fi greu să se concentreze la teme. Astfel, zona de studiu (biroul) nu ar trebui neapărat separată fizic de cea de joacă, dar este ideal să fie amenajată într-un colț al camerei, cu fața la un perete astfel încât să nu existe factori perturbatori în câmpul vizual al celui mic, și eventual în colțul opus locului în care are jucăriile preferate”, a adăugat acesta.

În plus, arhitectul a sugerat și cum se procedează în situația în care elevul nu are camera lui proprie și este nevoit să o împartă cu frații sau părinții lui.

„Aceasta este o problemă foarte des întâlnită. Eu aplic deseori ideea unui pat suspendat sub care amenajez zona de studiu. Dacă în cameră avem o înălțime liberă uzuală de 2,5 m, putem așeza patul la 1,7m de la podea și putem amplasa biroul, rafturi și un spațiu generos de depozitare în spațiul de sub pat. Este ușor utilizabil, salvează mult spațiu și zona de studiu este clar delimitată de restul încăperii”, a încheiat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`