Înființarea Comitetului de Supraveghere Macroprudențială, al cărui scop este de a avertiza Guvernul dacă vreuna dintre deciziile sale pun în pericol stabilitatea financiară a țării, este intens criticată. Practic, Comitetul condus de Mugur Isărescu nu va răspunde de nimeni.
Într-un editorial pentru Evenimentul Zilei, jurnalistul Dinu Boboc menționează că noua autoritate va tensiona și mai mult atmosfera din jurul noului Cod Fiscal.
“Măsurile de relaxare fiscală propuse de Guvern în noul Cod Fiscal, în combinație cu creșterile salariale din administrația publică, au tensionat relația dintre Executiv și BNR. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, apără măsurile adoptate deja de Parlament și cere o aplicare cât mai rapidă a acestora, în timp ce Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că acestea ar trebui aplicate gradual, pentru a fi mai ușor de asimilat de economie. Situația s-a complicat după proiectul de lege, aprobat de Guvern, care privește supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național”, scrie Dinu.
În principiu, Comitetul va emite recomandări și avertizări ori de câte ori membri săi consideră că anumite măsuri ale Guvernului pot afecta stabilitatea financiară a țării.
Din cei nouă membri, cinci vor fi din partea BNR: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori și economistulșef. Totodată, din el vor face parte și doi reprezentanți ai Guvernului, desemnați de primul-ministru.
Șeful ASF, Daniel Dăianu, a declart că BNR nu se poate opune măsurilor de relaxare fiscală. De asemenea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că „Guvernul nu revine asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal”.
Nici economistul Florin Cîțu nu împărtășește aceleași opinii cu BNR: “Aici trebuie să explic că eu nu împărtășesc opinia BNR sau a Consiliului Fiscal despre momentul în care se află economia. O economie cu inflație negativă, rată a șomajului la 7,4%, dobânzi pe termen lung din ce în ce mai mici și deficit de cont curent aproape inexistent este abia la începutul perioadei de creștere din ciclul economic”, a scris Cîțu pe blogul personal.