Agenția meteo din Ucraina: În cazul unei avarii la centrala nucleară de la Zaporojie, radiațiile vor acoperi și alte cinci țări, între care România

Agenția meteo din Ucraina: În cazul unei avarii la centrala nucleară de la Zaporojie, radiațiile vor acoperi și alte cinci țări, între care România
Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina. Sursa Foto: Hepta - Sputnik

Agenția meteo oficială din Ucraina susține că, în cazul unei avarii la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de invadatorii ruși, contaminarea radioactivă va afecta mai întâi partea de sud a Ucrainei, inclusiv Crimeea, apoi va ajunge în Turcia, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova și România. Studiul a fost publicat de Ukrainska Pravda, precizează Rador.

Contaminarea radioactivă în caz de accident nuclear la Zaporojie ar putea ajunge în România

„Rezultatul modelării emisiei condiționate a centralei nucleare începând cu ora 17:33 (Kiev) pe 04.09.2022 și cu o durată de 15 ore arată că masele de aer din 4 septembrie pot transporta emisiile centralei nucleare spre sud peste teritoriul regiunilor Zaporojia și Herson și întregul teritoriu al Crimeii ocupate temporar”, se arată în raport.

După trecerea peste Marea Neagră, masele de aer se vor deplasa spre vest spre teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Republicii Moldova și României. O simulare a mișcării de aer a fost efectuată în cazul unei avarii condiționate de radiații în decurs de 72 de ore, pe baza prognozei meteo globale.

Mari îngrijorări privind situația de la centrala Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a trimis recent o misiune pentru a vedea care e situația la centrala nucleară de la Zaporojie. Experții au ajuns acolo cu greu, după ce drumul pe care trebuiau să-l parcurgă a fost bombardat de ruși, deși Moscova își dăduse înainte acordul pentru efectuarea acestei inspecții.

AIEA a transmis că rămâne „grav îngrijorată” și că e „nevoie urgentă” de măsuri pentru a preveni un accident nuclear. Experții consideră că are trebui stabilită o zonă de siguranță și protecție nucleară în jurul sitului ocupat de invadatori.

Înainte să ajungă misiunea Agenției, rușii și-au retras echipamentele militare de la centrală, parte din acestea fiind apoi distruse de ucraineni în locul în care au fost mutate. În paralel, invadatorii au continuat să lanseze atacuri în direcția centralei, fapt ce l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ceară din nou ca Rusia să fie declarată oficial „stat sponsor al terorismului”.

De altfel, atacurile rușilor în zona centralei au produs mai multe avarii, care au determinat deconectarea temporară a centralei de la sistemul energetic național al Ucrainei.

Doi reprezentanți ai AIEA au rămas la centrală pentru a monitoriza situația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`