Prețurile la alimente și nu numai au crescut galopant în ultima vreme, iar românii resimt asta la fiecare coș de cumpărături. Brânza și untul nu au făcut nici ele excepție, iar prețurile sunt de-a dreptul revoltătoare. Acum, comparația a atins un alt nivel și putem vorbi în termeni de la egal la egal în ceea ce preivește brânza și carnea.
Un kilogram de telemea a ajuns să se vândă acum în magazine cu aproape 40 de lei, scrie Antena 3, preț similar și în cazul unui kilogram de carne de porc.
Odată ce laptele se va scumpi, iar prețurile la energie sunt și ele din ce în ce mai mari, sumele pe care trebuie să le scoatem din buzunar pentru a cumpăra lactate vor fi și ele tot mai însemnate. Dacă până acum achitam aproximativ 20 de lei pentru un kilogram de brânză, acum prețurile s-au dublat, ajungând chiar și la 40 de lei.
Preţul unui kilogram de caşcaval sau brânză maturată, făcute 100% din lapte de vacă, va ajunge în retail la 100 lei/kg până la finalul acestui an, ca urmare a scumpirii materiei prime, laptele crud, şi a costurilor mai mari de producție, este de părere Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
Potrivit sursei menționate, un kilogram de telemea de vacă este 40 de lei, pe când un pachet de unt de 200 de grame este 12 lei. Tot 40 de lei costă și un kilogram de carne de porc.
„Caşcavalul va ajunge la 100 lei/kg. Cel mai ieftin caşcaval în retail este 47 lei/kg şi cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg”, explică Dorin Cojocaru.