Vladimir Putin a vizitat Kaliningradul, teritoriul rusesc situat între Polonia și Lituania

Vladimir Putin a vizitat Kaliningradul, teritoriul rusesc situat între Polonia și Lituania
Foto: Captură video/Twitter

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a efectuat, joi, o vizită-surpriză în regiunea Kaliningrad, un teritoriu rusesc situat între Polonia și Lituania. Presa internațională a menționat că liderul de la Kremlin, din nou, a încercat să justifice invazia în Ucraina.

Putin a discutat cu elevii inclusive despre invazia din 24 februarie

Putin s-a întâlnit cu elevii din exclava rusă, cu ocazia începerii noului an școlar, și a vorbit pe mai multe teme, inclusiv pe tema invaziei declanșate pe 24 februarie, pe care Moscova o numește operațiune militară specială. Potrivit declarației președintelui, operațiunea militară din Ucraina este în contextul protejării etnicilor ruși din Donbas.

„Misiunea noastră și cea a soldaților este să oprim acest război pe care Kievul îl poartă în Donbas, pentru a proteja oamenii şi, desigur, pentru a apăra Rusia”, a precizat Putin, potrivit Le Monde.

Președintele rus a povestit copiilor că unii nu știau că cele două regiuni au fost parte din Rusia

În cadrul întrevederii cu elevii, liderul de la Kremlin a povestit cum a aflat de la ministrul Educației i-a spus că unii copii din Donbas „nici măcar nu știau că Ucraina și Rusia au făcut parte dintr-o singură țară”.

Tot odată, Putin a precizat că locuitorii din Donbas „consider că fac parte din spațiul cultural și lingvistic rus”, iar obiectivul intervenției militare ruse este „demilitarizarea și denazificare Ucrainei”, potrivit Antena3.

Despre protejarea etnicilor ruși a vorbit și ministrul de Externe rus

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa „va face totul” pentru a proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova. La adresa guvernării de la Chișinău au fost făcute mai multe aluzii.

„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel.

Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există și Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special.

Și cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie, dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de Occident și se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unii lângă alții”, a spus Lavrov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`