Depozitele de gaze din UE sunt umplute în proporţie de peste 80% pentru a face faţă iernii viitoare. În ciuda acestei evoluții favorabile, statele membre mai au o provocare suplimentară, Va trebui ca în martie să aibă un grad de umplere de cel puţin 40% pentru a putea înfrunta sezonul rece 2023-2024, conform calculelor Comisiei Europene, informează agenţia EFE.
La mijlocul lunii martie, la începutul primăverii şi la o lună după iniţierea invaziei ruse în Ucraina, depozitele de gaze din UE erau pline în proporţie de 25%, în medie, conform datelor Gas Infrastructure Europe, platforma ce reprezintă companiile de gaze în Uniunea Europeană.
Ţările membre UE s-au angajat să ajungă la 1 noiembrie cu cel puţin 80% grad de umplere în depozitele de gaze existente pentru a începe cu o relativă linişte sezonul de iarnă. Rezervele au ajuns deja la 80,43%. De asemenea, s-au angajat să diminueze consumul de gaze cu 15%, urmând recomandările Comisiei, scrie EFE.
Pe 9 septembrie, miniştrii Energiei din ţările UE se vor reuni într-o reuniune extraordinară la Bruxelles şi pe 14 septembrie preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va adresa Parlamentului European în Dezbaterea privind Starea Uniunii.
Bulgaria rămâne în urmă față de restul țărilor europene în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului de a-și umple depozitul de gaze cu cel puțin 80% până la sfârșitul lunii octombrie.
Analiza este realizată pe baza informațiilor de la Infrastructura de Gaze din Europa (Gas Infrastructure Europe), cu sediul la Bruxelles, ce monitorizează starea instalațiilor de stocare a gazelor din Uniunea Europeană, conform publicației Dnevnik, citată de Rador. Şi Ungaria pare să stea liniştită cu rezervele de gaze asigurate până acum la doar 58,6%
Potrivit acesteia, singurul depozit de gaze din Bulgaria – Ciren – este plin în proporție de 56,35%, ceea ce reprezintă cea mai mică valoare din UE după cea din Letonia, cu 55,29%.