SUA au ajutat Ucraina să pregătească o contraofensivă

SUA au ajutat Ucraina să pregătească o contraofensivă
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Volodymyr Tarasov

Administrația președintelui american Joseph Biden a ajutat armata ucraineană, în ultimele câteva luni, să se pregătească pentru contraofensiva în curs de desfășurare, conform unui oficial de la Casa Albă.

În urmă cu câteva luni, Ucraina a solicitat SUA să furnizeze arme potrivite pentru o contraofensivă planificată în sud; administrația de la Whashington a răspuns afirmativ la multe dintre aceste cereri, inclusiv prin furnizarea de muniție suplimentară, artilerie și furnizarea mai multe lansatoare de rachete antitanc Javelin, în mai multe pachete de ajutor acordate Ucrainei în ultimele două luni.

Nu se știa că au fost destinate, parțial, pentru un contraatac

Referitor la contraofensiva,  planificată din timp, SUa consideră că va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre iar Ucraina a indicat recent că acțiunile sunt în desfășurare.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley au comunicat constant cu omologii ucraineni pentru a stabili ce arme ar fi necesare în funcție de obiectivele Ucrainei pe câmpul de luptă.

„Da, (forțele ucrainene) au început acțiunile ofensive în mai multe direcții pe frontul de sud în vederea eliberării teritoriilor ocupate”, a declarat pentru CNN Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional Sud al Ucrainei.

Conform surselor citate, multe dintre unitățile existente pe care Rusia le organizează în grupuri tactice de luptă de nivel batalion, sau BTG-uri, ce cuprind infanterie, tancuri, artilerie și apărare aeriană, sunt desfășurate chiar la jumătate din efectivul normal în multe situații.

 Utilizarea lansatoarelor mobile de rachete HIMARS, furnizate de SUA și NATO, au permis Ucrainei să lovească și să distrugă ținte în zonele şi regiunile ocupate de forţele ruse.

Oficialii nu dezvăluie principalele ținte ale contraofensivei

Forțele ucrainene au făcut progrese în jurul Hersonului ocupat de forțele rusești dar au fost angajate în lupte intense, în ultimele zile, și în jurul centralei nucleare – cea mai mare din Europa – din orașul Zaporojie.

Herson este important pentru controlul coastei sudice a Ucrainei și accesului la Marea Neagră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)