Mersul pe bicicletă sau pe scuter sub influența alcoolului sau a altor substanțe nu este sancționat la fel de dur precum condusul unei mașini în această stare, însă amenda nu trebuie ignorată, potrivit Playtech.ro.
Codul Rutier – sau OUG nr. 195 din 2002 – sancționează explicit drept contravenție, la art. 101, „nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora”.
Pentru o astfel de faptă, amenda este cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. Este vorba despre o sancțiune prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni pentru care se acordă între 6 și 8 puncte-amendă.
În termen de 15 zile, amenda poate fi achitată la jumătate din suma minimă legală.
Nu este vorba despre o faptă penală nici măcar dacă persoana care s-a urcat pe bicicletă era în stare avansată de ebrietate.
Având în vedere că în Codul penal, la incriminarea faptelor de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, sunt menționate vehiculele pentru care ai nevoie de permis, iar bicicleta și trotineta nu se încadrează în aceste situații, faptele nu intră sub umbrela infracțiunilor de la art. 336-337 din Codul penal, conform Avocanet.ro. Altfel spus, nu există un risc penal pentru cineva care se urcă beat sau drogat pe bicicletă.
Situația se schimbă dacă persoana în cauză accidentează pe cineva și are loc o vătămare.