Daniel Constantin: În câteva zile anunțăm cifrele privind producția de grâu. Zonele cele mai afectate de secetă la ora actuală sunt sudul țării, Dobrogea și zona Moldovei

Daniel Constantin: În câteva zile anunțăm cifrele privind producția de grâu. Zonele cele mai afectate de secetă la ora actuală sunt sudul țării, Dobrogea și zona Moldovei
Foto: facebook.com/daniel.constantin

Stadiul recoltării producției de grâu este aproape de 100%, potrivit ministrului Agriculturii și dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, care a precizat că cifrele vor fi făcute publice în câteva zile. Zonele cele mai afectate de secetă la ora actuală sunt sudul țării, Dobrogea și zona Moldovei, a mai precizat acesta.

„Nu cred că mai este cazul să facem prognoze pentru cultura grâului, pentru că în câteva zile, probabil, vom avea campania de recoltat încheiată și putem să anunțăm cifrele la nivel național. În mod sigur sunt suprafețe afectate din cauza secetei, dar la care ne uităm cu mare atenție. Chiar dacă la nivel național nu sunt suprafețe extinse, totuși, pentru un fermier care lucrează o anumită zonă, poate să fie o suprafață calamitată 100%. De aceea, trebuie să tratăm fiecare caz în mod individual și cu o atenție foarte mare”, a subliniat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

În ceea ce privește cultura porumbului, șeful MADR recunoaște că lipsa precipitațiilor din această perioadă „va cauza foarte multe pierderi pentru fermieri și scăderi de producție”.

În schimb, la floarea soarelui, lucrurile nu sunt chiar atât de grave cum sunt la porumb, a mai spus acesta, subliniind că este esențial ca în perioada următoare să avem precipitații.

În privința despăgubirilor ce vor fi acordate fermierilor, ministrul Agriculturii a menționat că, pentru sumele mai mari de 15.000 de euro, România trebuie să ceară acordul Comisiei Europene, iar pentru cele mai mici trebuie să notifice Comisia, chiar dacă ajutoarele vor fi date doar din bugetul național.

”Pentru cei care sunt fermieri mici putem institui ajutorul de minimis fără să așteptam ok-ul Comisiei, doar notificăm, iar pentru forme mai mari de ajutoare de stat trebuie să notificăm Comisia Europeană, așteptam răspunsul și pe urmă vom veni cu eventuale despăgubiri, dar ele vor fi plătite tot în limita disponibilului de la bugetul de stat”, a explicat ministrul Agriculturii.

Până la data de 28 iulie, grâul și secara s-au recoltat pe 94,5% din suprafață, triticale (hibrid de grâu și secară — n. r.) — 75,22%, orzoaica de toamnă — 101%, rapița pentru ulei — 100,5%, potrivit  Ministerului Agriculturii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră