Alexandru Rafila: România va trebui să plătească distrugerea vaccinurilor anti-COVID expirate

Alexandru Rafila: România va trebui să plătească distrugerea vaccinurilor anti-COVID expirate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că România are în depozite opt milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar o parte dintre ele vor expira în perioada următoare. România va trebui să plătească distrugerea lor, a precizat ministrul.

Rafila, despre dozele de vaccin anti-COVID

„Am reuşit un lucru important la începutul anului, când am vândut 7,5 milioane de doze. Am salvat vreo 150 de milioane de euro, că am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a spus Rafila, la Antena 3.

Acesta a afirmat că apoi, împreună cu alte 10 state membre UE, România a cerut printr-o scrisoare ca dozele ce urmează să vină prin contractul pe acest an și pe cel următor să fie reduse substanțial. Acum România așteaptă răspunsul.

Ministrul a mai spus că țara noastră a semnat în luna mai a anului trecut, pentru 2022 și 2023, un contract de achiziție pentru „o cantitate enormă de vaccinuri, de aproape 40 de milioane de doze”.

Ministrul Sănătății a mai precizat că, din punctul său de vedere, nu se vor mai impune restricții în contextul pandemiei.

Ce a spus Rafila despre noua formulă de vaccin anti-COVID

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a susținut că țara noastră va primi în octombrie o formulă nouă de vaccin anticoronavirus.

„Promisiunile pentru vaccinul cu formula nouă este probabil sfârşitul lunii octombrie, când va fi disponibil. Noi am cerut furnizarea formulei celei mai avansate pentru această tulpină, BA4 şi BA5, pentru că mai există şi o formulă intermediară, BA2, care are o anumită eficienţă, dar nu similară cu BA4 şi BA5”, a explicat Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Germania a înregistrat primul caz de variola maimuței. Varianta virusului este mai periculoasă
20:21 - Un român a rămas fără mașină și fără o geantă plină de bani, după ce polițiștii au descoperit ce ascundea
20:14 - Vlad Nistor, despre acuzațiile PNL la adresa PSD: Asta ar fi, cred eu, cel mai înfiorător lucru care i s-ar putea întâmpla poporului român (VIDEO)
19:58 - Pensionarii care au primit bani mai mulți din greșeală nu trebuie să îi returneze
19:51 - Nicușor Dan: „Nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector, instituțiile de control nu funcționează” / Despre acuzația că nu vrea să mai dea autorizații de construire: „E propaganda speculatorilor imobiliari” (VIDEO)
19:47 - Populația Ucrainei a scăzut alarmant de la începutul invaziei ruse. Numărul ucrainienilor care au intrat ilegal în România
19:29 - Gorj: Școală și grădiniță modernizate cu 1 milion de euro, ținute închise. Care este explicația primarului
19:28 - Există sau nu o înțelegere între PSD și AUR? Laurențiu Gîdei: Cred că lucrurile au mers prea departe. Cei doi care au lansat astfel de supoziții sunt niște amatori ai politicii, niște iresponsabili (VIDEO)
19:06 - 100% Schengen, doar în 2025
19:03 - Nicușor Dan a explicat cum se împart banii între PMB și primăriile de sector și de ce are nevoie de o sumă mai mare la Primăria Generală / Răspunsul său, întrebat de un bucureștean dacă „vrea să fie dictator” (VIDEO)